От руното до плъстения килим (Снимки)

От руното до плъстения килим (Снимки)

Днес в музей „Кръстата казарма“ бе представен проектът „Занаятчийница „От руното до плъстения килим“ – възраждане на един древен занаят“.

Проектът е подкрепен по Програма „Културно наследство“, модул „Съхранение и популяризиране на културното наследство“ на Национален фонд „Култура“ и партньори в неговото изпълнение са Видински фонд „Читалища“ и Регионален исторически музей – Видин.
Плъстенето като занаят отмира през 50-те г. на ХХ век. Днес само една майсторка-занаятчийка във Видинско изработва сувенири, използвайки архаичната техника. С проектът имаме амбицията да допринесем за спасяването от изчезване на този древен занаят.
За тази цел ще бъде извършено теренно проучване за съществуващи образци на „плъстене“ в рамките на област Видин. В музей „Кръстата казарма“ ще бъде създадено пространство за учене чрез преживяване, което ще се използва за кръжочни занимания по плъстене за 15 деца и младежи. Други 300 деца и младежи ще имат възможност да се запознаят отблизо с този древен и почти изчезнал занаят. В занаятчийница ще могат да се представят демонстрации, интерактивни беседи, както и да се прилагат други иновативни подходи за привличане максимално широк интерес от страна на гражданите и туристите на Видин. Ще бъдат организирани две изложби – едната с плъсти от фонда на РИМ – Видин, а другата с резултатите от работата на децата и младежите в учебната занаятчийница.
В резултат от проекта ще се популяризира локалното културно наследство и ще се акцентира върху необходимостта от целенасочени, съвместни усилия за неговото съхраняване и трансмисия, смятат организаторите. Ще се запълни една съществена празнота в експонирането на занаятите от Видинския край. Чрез учебно-образователен процес и поредица от събития ще бъде опознат и възроден един уникален домашен занаят и ще се съхрани вековен опит, който ще се предаде на бъдещите поколения.

Снимки:Сдружение „Видински фонд „Читалища“

ЕКИП:ВИДИН ВЕСТ

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder