Приключи първото издание на МФФ „Синия Дунав“ (Снимки)

Приключи първото издание на МФФ „Синия Дунав“ (Снимки)

Приключи първото издание на Международния фолклорен фестивал „Синия Дунав“, организиран от Община Видин и Event Masters.

Фестивалът се проведе в три поредни дни – 4.09, 5.09 и 6.09.2020г. В рамките на културното събитие бяха представени певчески групи, танцови състави, народни оркестри, ансамбли, индивидуални изпълнители, певци и инструменталисти в областта на изворния и обработения фолклор от страната, Унгария, Сърбия и Румъния.

В първия ден кметът д-р Цветан Ценков откри Фестивала с думите: „Сигурен съм, че той ще бъде успешен и ще набира все по-широка популярност, като се превърне в традиционен и емблематичен за града ни. Ще се опитаме да превърнем Видин в бъдещ фестивален център на България, защото фолклорът винаги е играл основна роля в нашата духовност“.

В деня на откриването излязоха изпълнители от народните читалища „Светъл ден – 2009“ във Видин, „Постоянство – 1927“, село Дружба, Женската танцова група „Фиданките“, певческа група „Полъх от младостта“ с ръководител Иван Вълчев към НЧ „Образование – 1898 г.“, село Арчар и 88–годишният Георги Тодоров от мездренското село Лик, който свири на окарина и има 5 златни медала от Събора на българското народно творчество в гр. Копривщица. В програмата участва също Градски фолклорен ансамбъл „Зора“ от сръбския град Зайчар.
Първата вечер завърши с концерт на тракийския оркестър „Орфей“ и народния изпълнител Георги Янев.

Във втория фестивален ден зрителите се насладиха на изпълненията на ансамбъл „Дунав“ и на танцовата формация Masters of The Dance.

В деня на закриването от сцената при Художествената галерия в Крайдунавския парк заместник-кметът Борислава Борисова се обърна към присъстващите: „Поставихме основите на този Фестивал с намерението да съберем във Видин изпълнители на народни песни и хора не само от нашия регион, но и от цялата страна, а също и от други държави, разположени по поречието на Дунав – пълноводната река, която ни свързва в едно семейство. Вече трети ден сме заедно в неповторимата атмосфера на красивия ни парк, обединени от любовта към народните традиции и фолклорното богатство, които всеки народ пази и пренася през вековете. Защото те са неговият уникален код за национална идентичност.“

С поздрав към видинската публика се обърна и директорът на Унгарския културен институт Сандра Мишкеди. Тя изрази задоволството си от любезната покана, отправена от Община Видин и за гостоприемството.
В последната фестивална вечер на сцената се качиха фолклорната група „Настроение“ при НЧ „Петър Берон“ от гр. Априлци; певческата група „Синца“ при НЧ „Мито Марков“, с. Макреш; танцовите състави „Шеулени“ и „Лудо младо“ при НЧ „Развитие – 1926“, с. Антимово; певческата група и танцовият състав за изворен фолклор „От извора“ при НЧ „Просвета – 1937“, с. Кутово; танцовите състави „Дунавче“ и „Дунав“ от гр. Лом при НЧ „Постоянство – 1856“; танцовият състав „Здравец“ при НЧ „Самообразование – 1927“; с. Капитановци и танцовата формация „Северняшки ритми (Фръцлите)” при НЧ „Славяни – 2013“ във Видин, заедно с танцовия състав „ Искрица“ към НЧ „Славяни – 2013“ в града.
Фолклорният ансамбъл „Цвят“ и оркестър „Видин“ при Народно читалище „Цвят 1870“ изнесоха концерт, който посветиха на 150-годишнината на културната институция, а гостуващият унгарски ансамбъл „Фалмис“ предизвика аплодисментите на публиката с блестящото изпълнение на народни танци.

За доброто настроение на всички присъстващи в Деня на Съединението допринесоха изпълненията на популярната и обичана народна певица Гуна Иванова, както и на нейните внучки – талантливите Ива и Велислава Костадинови.
Кулминацията на вечерта бе шоуто „Мистика“ – огън и светлина, представено от „Masters of The Dance“.


По време на Фестивала младежката платформа „Sтетика“ организира базар с участието на местни и гостуващи фермери, производители, занаятчии. В него бяха подредени сувенири, бижута, свещи, натурална козметика, плетива, накити, произведения на художествени занаяти, кулинарни изкушения, вино и други.
Фондация „Веридас“ представи артистична работилница „Царевично сърце“ за деца и възрастни, където гостите се запознаха с основни техники и елементи в областта на тъкачеството и с плетене с царевична шума. Децата и техните родители имаха възможност да декорират и рисуват пана и мозайки с фолклорни мотиви, запознаха се и с ръчното тъкане на черги и китеници.
На събитието бе подредена фотоизложба „Дунавска перспектива“ на Унгарския културен институт, с който Община Видин има успешно партньорство, а Сдружение „Видински фонд „Читалища“ показа битов кът.

Международният фолклорен фестивал „Синия Дунав“ има за цел да популяризира, съхрани и развие българския фолклор, култура, родното производство и да представи международни фолклорни групи, самодейни състави, занаятчии, производители на традиционни стоки, информират от Община Видин. Идеята е също да се даде поле за изява на изпълнители и групи от други държави по поречието на река Дунав да представят своя фолклор на българска сцена.

Снимки:Община Видин

ЕКИП:ВИДИН ВЕСТ

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder