Посланикът на Ирландия откри изложба за Джеймс Джойс във Видин (Видео)

Посланикът на Ирландия откри изложба за Джеймс Джойс във Видин (Видео)

Негово Превъзходителство Майкъл Форбс пристигна на посещение във Видин на 10 септември, когато проведе среща с кмета на общината д-р Цветан Ценков. На 11 септември ирландският посланник откри изложба за писателя Джеймс Джойс, която съдържа 22 панела със снимки и текст на английски и български за живота, пътуванията и творчеството на автора на романа „Одисей“. Изложбата е подредена в Залата за изяви на Регионална библиотека „Михалаки Георгиев“.

Директорът на библиотеката Десислава Иванова представи кратка информация за житейския път на твореца.

„Чрез настоящата изложба нашите съграждани ще имат възможност да се запознаят отблизо с един от най-изявените и познати у нас ирландски автори. Всичко това е възможност и повод да опознаем ирландската литература, а защо не и самата Ирландия“, поясни Десислава Иванова.

Тя благодари на дипломата за организирането на изложбата и го покани да я открие официално.

„Ваше превъзходителство за нас е чест“, каза директорът на библиотеката.

Н. Пр. Майкъл Форбс благодари за прекрасното посрещане, като подчерта, че за него е удоволствие да посети за първи път Видин. Той коментира, че се надява това да е само началото на едно добро сътрудничество между посолството на Ирландия и културните среди във Видин.

„Сега Джойс е известен като една много голяма личност в литературата, модерната литература на 20-ти век“, подчерта посланик Форбс.

Той откри изложбата, като посочи, че се надява да е една от първите организирани във Видин, защото Посолството има подготвени изложби за Самюъл Бекет, както и за Бърнарт Шоу и се работи и върху поставянето на изложби, представящи и други ирландски автори.

Посланикът подари на видинската библиотека селекция от 12 книги на ирландски автори, които са преведени на български език.

Джеймс Джойс е известен в България и по света със своя новаторски роман „Одисей“. Този роман води началото на Блумсдей, когато любителите на книги се събират, за да отпразнуват ден от живота на Леополд Блум, централен герой на романа.

По време на откриването на изложбата бяха представени два кратки филма, посветени именно на Блумсдей.

В края на събитието директорът на библиотеката и ирландският дипломат си размениха подаръци в знак на уважение. След което посланникът описа своите впечатления от Видин в специалната книга за гости на библиотеката.

Гости на събитието бяха зам. кметът Светослав Скорчев, медии и граждани.

Изложбата ще продължи до края на месец септември.

ЕКИП:ВИДИН ВЕСТ

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder