Училищата във Видин откриха новата учебна година (Видео)

Училищата във Видин откриха новата учебна година (Видео)

За поредна година в най-старото видинско училище – „Цар Симеон Велики“, тържествено откриха новата учебна година.

„Уважаеми гости и преподаватели, скъпи ученици и родители, днес е 15 септември! Ден, който всички ние бързаме да посрещнем с цветя в ръцете и трепетно очакване в душите, и така всяка есен. Днес е денят, в който празнуваме. Днес празнуваме началото на нещо ново и вълнуващо. Всяка година прекрачваме прага на храма на духовността със светъл и жаден поглед, приласкани от тайнствената сила на знанието“, с тези думи възпитаници на СУ „Цар Симеон Велики“ откриха тържеството.

Гости на празника бяха кметът на община Видин д-р Цветан Ценков, началник на РУО – Видин Веселка Асенова, председателят на Обществения съвет на училището Александър Русев, родители, ученици.

Кметът на общината отправи поздрав към учениците за новата учебна година:

„Скъпи първокласници и ученици, уважаеми родители и съграждани. Днес е най-хубавият празник за българското образование, след 24 май. Днес ще стартираме най-великото състезание на познанието. Това е спартакиадата, през която цяла една година нашите деца, за съжаление в условия на извънредна ситуация, ще трябва да се борят за познанието. Попътен вятър, успех, късмет и много здраве на нашите деца, които винаги в световен мащаб са представяли България по най-достойния начин“, каза д-р Ценков.

Кметът отбеляза, че днес СУ „Цар Симеон Велики“, което има 138-годишна история, заема своето достойно място сред най-модерните училища не само в България, но и Европа, благодарение на проекта за обновяване на учебното заведение, който беше изпълнен. „Това е училището, което наистина аз лично вярвам и смятам, че е едно от най-хубавите в Европа“, сподели д-р Ценков.

Началникът на РУО – Видин Веселка Асенова се обърна към родителите с призив да подкрепят своите деца и да им дават пример, като ги научат да бъдат добри и достойни хора. След което тя отправи поздрав и към учениците: „Уважаеми ученици, уважаеми първокласници, които за пръв път прекрачвате прага на родното училище, мечтайте, дерзайте и ще сбъднете мечтите си! Уважаеми дванадесетокласници, помнете родния град и знайте, че няма значение къде сте учили, когато сте упорити, ще постигнете мечтите си! Честита нова учебна година“.

След приветствията на официалните гости, първокласнички Виктория и Илона изнесоха празничен рецитал.

На финала на церемонията отправи приветствие и директорът на учебното заведение Венцислав Станев.

„На прага сме на нова учебна година, която вероятно ще бъде интересна и изпълнена с предизвикателства. Налага се да правим избор –здраве или образование. Избираме и двете, защото и двете са важни. За щастие имаме съгласие, започваме и надявам се, ще продължим и завършим при условията на реално присъствено обучение в училище. Ще подкрепяме нашите ученици, ще ги насърчаваме, защото те трябва да преследват своите цели и да постигат своите мечти“, каза директорът на училището.

Водосвет за здраве и успех през новата учебна година отслужи архимандрит Самуил.

Тази учебна година започва в една по-различна обстановка в условията на Covid-19. Въпреки това учениците се вълнуват, че след електронното обучение сега започват новата учебна година присъствено.

„Вълнението е доста голямо, защото училището ни е обновено, станало е много хубаво, а и като не сме били горе-долу от една година на училище, сега като почнем в присъствена форма, ще е хубаво“, сподели дванадесетокласникът и водещ на тържественото откриване на учебната година Петър Димитров. Макар да разказа, че за него електронното обучение е минало добре, след периода на привикване, разбира се, дванадесетокласникът сподели, че се радва, че учебната година започва присъствено. И не се притеснява от мерките, които трябва да се спазват. „Аз лично не се притеснявам, според мен ще премине добре. Ще си спазваме всички мерки, които са за маски и така“, обясни Петър.

Ето какво каза и родител за това има ли притеснение заради започването на учебната година в условията на Covid-19: „Притеснение, че има, има, но все пак това е един празник – както за децата така и за родителите“, сподели Веселка, за която дистанционното обучение е било изключително труден период, тъй като един от родителите винаги е бил ангажиран при ученето. Майката каза, че се радва, че детето й започва училище присъствено и сподели своите надежди: „И се надяваме всичко да отшуми, без вируси, без никаква пандемия, надяваме се“, каза Веселка.

А преподавателката Вили Маринова отправи пожелание към своите колеги и ученици по случай старта на новата учебна година: „За колегите ни, за учениците да е успешна! И най-вече да са ни здрави всичките деца, а и ние, учителите, за да ги учим“.

Удари и първия звънец, с трепет първокласниците пристъпиха към пътя на учението.

ЕКИП:ВИДИН ВЕСТ

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder