Топ вести
22.10.2020 - Дни на отворените врати, посветени на екологичните планове и програми на Община Видин
22.10.2020 - България ще бъде включена в световна кампания на WWF и Lime за намаляване на замърсяването на въздуха в градовете
22.10.2020 - Изложба „Накитът – епоха и култура“ представят в музей „Конака“(Снимки)
22.10.2020 - Борислава Борисова връчи златните медали на първенците в XVII-то Димитровденско математическо състезание(Снимки)
22.10.2020 - Българските граждани в Германия ще могат да напускат страната с изтекли лични документи до края на 2020 г.
22.10.2020 - Още три български града в червения списък на Германия
22.10.2020 - РЗИ-ВИДИН: 3-ма заразени и 3-ма излекувани от Covid-19 в областта за последното денонощие
22.10.2020 - Проф. Кантарджиев препоръча приема на витамин D, като четвърто Д срещу коронавируса
22.10.2020 - Изложба „Дарования“ в Художествена галерия „Никола Петров“(Снимки)
22.10.2020 - Проф. Ангелов: Навлизаме в доста сериозна фаза на епидемията, имаме нужда от помощ
Как преминаха „Дни на занаятите“ във Видин (Снимки)

Как преминаха „Дни на занаятите“ във Видин (Снимки)

Средновековната крепост „Баба Вида“ посрещна майстори в „Дни на занаятите“ на 19 и 20 септември.

Инициативата се организира от Община Видин във връзка с отбелязване Европейските дни на наследството, които традиционно се провеждат през месец септември, със съдействието на Регионалния исторически музей.

Заместник–кметът на община Видин Борислава Борисова се срещна и разговаря с майсторите, дошли от цялата страна, съобщават от местната администрация. Занаятчиите представиха традиционни занаяти, със свой авторски прочит. Демонстрираха пред жители и гости на Видин уменията си-тъкачество, чипровски стенни пана, дърворезба, накити, гравьорство върху стъкло, сувенири от естествени материали, изкушаващи сладка от горски плодове, приготвени по стари домашни рецепти и други.

„Всеки майстор е различен, всеки носи своята индивидуалност и свои оригинални идеи. Но има едно нещо, което ги обединява – желанието да пренесат във времето отдавнашната красота на българските занаяти, да възродят и съхранят народната традиция, да запазят културното наследство, останало от предците ни“- сподели заместник-кметът. Борисова подари на занаятчиите рекламни материали и сувенири от Видин.

Част от събитието бяха изпълненията на Градския духов оркестър.


В съботния ден Ансамбълът за народни песни и танци „Дунав“ зареди посетителите с настроение, представяйки танци от Видинския край. Кулминацията на вечерта бяха нестинарските танци в рова на замъка „Баба Вида“. Под звуците на гайда и тъпан Илиян Йорданов и Мария Йорданова, баща и дъщеря, представиха древния езически обичай. Танцът върху огъня се счита като молитва към небесните сили за сполука и плодородие. Той се изпълнява с иконата на Св. св. Константин и Елена, покровители на нестинарите. Нестинарството съществува от хилядолетия по българските земи и се възприема като сакрален ритуал, който съчетава езически и християнски елементи. Именно това го прави уникално и неповторимо явление и до ден днешен.
Сред публиката бяха кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков и заместник-кметът Борислава Борисова, които наблюдаваха вълшебството на нестинарския ритуал.
Празничната нощ в „Дните на занаятите“ завърши с кръшно българско хоро.
Базарът продължи и в неделния ден.

Снимки:Община Видин

ЕКИП:ВИДИН ВЕСТ

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder