Топ вести
22.10.2020 - Дни на отворените врати, посветени на екологичните планове и програми на Община Видин
22.10.2020 - България ще бъде включена в световна кампания на WWF и Lime за намаляване на замърсяването на въздуха в градовете
22.10.2020 - Изложба „Накитът – епоха и култура“ представят в музей „Конака“(Снимки)
22.10.2020 - Борислава Борисова връчи златните медали на първенците в XVII-то Димитровденско математическо състезание(Снимки)
22.10.2020 - Българските граждани в Германия ще могат да напускат страната с изтекли лични документи до края на 2020 г.
22.10.2020 - Още три български града в червения списък на Германия
22.10.2020 - РЗИ-ВИДИН: 3-ма заразени и 3-ма излекувани от Covid-19 в областта за последното денонощие
22.10.2020 - Проф. Кантарджиев препоръча приема на витамин D, като четвърто Д срещу коронавируса
22.10.2020 - Изложба „Дарования“ в Художествена галерия „Никола Петров“(Снимки)
22.10.2020 - Проф. Ангелов: Навлизаме в доста сериозна фаза на епидемията, имаме нужда от помощ
Пациенти от Видин, преборили COVID-19, ще могат да измерят белодробната си функция (Видео)

Пациенти от Видин, преборили COVID-19, ще могат да измерят белодробната си функция (Видео)

Във Видин ще бъде проведено измерване на белодробната функция на пациенти, преборили COVID-19. Инициативата ще бъде осъществена на 25 септември – Световния ден на белия дроб.

„Тази година Световният ден в контекста на случващото се със световното здраве е под егидата „Белодробни инфекции и белодробно здраве“, съобщи д-р Иво Илиев, паст президент на Лайънс клуб Видин и лекар по белодробни болести.

Той коментира, че пандемията коронавирус обхвана целия свят и до момента се борим с нея. Лекарят припомни, че COVID-19 атакува и нанася поражения на белия дроб, а учени от цял свят правят изследвания на пациенти, за да се проследи белодробната функция, дали се променя и какви вреди се нанасят от вируса. За първи път и в нашата страна ще се извърши такова изследване, а Видин ще е един от градовете, където ще се мери белодробната функция на пациенти, преборили вируса.
Медицински център „Иван Рилски“ във Видин е един от само десетината медицински центъра в България, където ще се проведе такова изследване на излекувани пациенти от коронавирусната инфекция.

„Нашите пациенти, които са оздравяли, тоест имат отрицателен PCR тест, те ще имат възможността да дойдат при мен и ще им извърша мерене на белодробната функция за първи път след тяхното разболяване. По този начин ще регистрираме тяхната фунция към момента, след преболедуването, и ще я проследим в рамките на една година. Защото това е нова болест, която по специфичен начин атакува белия дроб и се наблюдават различни феномени, свързани с белодробната функция, които тепърва ще ги проследим“, поясни д-р Илиев.

Той допълни, че ще се проследи един от най-важните показатели, наречен белодробно число. То ще се проследи в динамика, за да се види как ще се развие – дали ще намалява, дали ще се запази същото, или ще се подобрява, обясни белодробният лекар.

Изследването в Медицинския център ще се проведе в петък, 25 септември, от 08:00 до 13:00 часа, без предварително записване, като реда на приемане ще бъде по реда на идване. Хората ще изчакват навън, в градината пред медицинския център, което е в изпълнение на препоръката да няма струпване на хора в затворени пространства.

ЕКИП:ВИДИН ВЕСТ

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder