Топ вести
07.12.2023 - Враца подготвя поредното издание на Празник на врачанските вина, ракии и мезета
07.12.2023 - Утвърдени са нови образци на задължителните документи по Закона за управление на етажната собственост
07.12.2023 - Разследват телефонна измама за над 69 хил. лева
07.12.2023 - Двама водачи на леки автомобили са настанени с фрактури в лечебни заведения след ПТП в гр. Вълчедръм
07.12.2023 - Остават броени часове до Концерт-спектакъла „Коледна суматоха“
07.12.2023 - Вкусно коледно меню за по-малко от 50 лв.? Мисия възможна с Lidl
07.12.2023 - Пиян младеж се блъсна в дърво край Оряхово
06.12.2023 - В Чирен бе осветен курбан за здраве и благополучие
06.12.2023 - Спортният клуб УШУ – Монтана спечели общо 17 медала от Републиканското първенство по Ушу и Кунгфу в Пловдив
06.12.2023 - На Никулден във Видин запалиха светлините на сребърното кандило-кораб в митрополитската църква
Кметът на Видин се срещна с жителите на Новоселци и Дунавци

Кметът на Видин се срещна с жителите на Новоселци и Дунавци

Продължават срещите на видинския кмет с жители на общината

„Целта ни е през следващите три години малко по малко, но постоянно да ремонтираме улици, няма как това да стане изведнъж, защото проблеми с инфраструктурата има във всички населени места“, заяви кметът д-р Цветан Ценков, който вчера проведе срещи с населението в Новоселци и Дунавци. Той беше заедно с председателя на Общинския съвет Генади Велков, заместник-кмета Светослав Скорчев и секретаря на Общината Валери Димитров, информират от местната администрация.

„Аз и моят екип всяка седмица ще бъдем в населените места. Идеята е на тези изнесени приемни хората да споделят конкретните проблеми, защото те навсякъде са различни“, каза видинският кмет.
Община Видин очаква да получи целева помощ от държавата в размер на около 2 700 000 лв. за подобряване на инфраструктурата, съобщи д-р Ценков. Той призова хората в Новоселци и Дунавци, заедно с кметовете си, да определят улиците, които най-спешно се нуждаят от ремонт, за да бъдат включени в програмата за капиталови разходи.
В момента се прави обследване във връзка с подготвян проект за цялостна подмяна на уличното осветление в община Видин с енергоспестяващо, обяви д-р Ценков. И допълни, че според направените предварителни анализи това ще доведе до икономия от над 70% на разходите за ел. енергия.

По време на срещата в Новоселци жители на селото споделиха за трудностите, които срещат с узаконяването на имотите си, върнати при разпадането на аграрно-промишлените комплекси (АПК). Във връзка с това кметът коментира, че първата стъпка към тяхното отстраняване е изработването на нов Общ устройствен план на Община Видин – процес, който вече е стартирал.

Хората се оплакаха и от лошото състояние на кофите за смет. От общинското ръководство обясниха, че използваните в момента контейнери са взети под наем, но са започнали процедури Общината да закупи собствени такива, както и да се сдобие с необходимата техника за сметосъбиране.
Проблеми има и с нарушаване на реда от страна на някои жители на Новоселци, за което са подавани многократно жалби. Видинският кмет пое ангажимент да проведе среща с МВР и с прокуратурата и да се информира какви действия са предприели отговорните институции. Д-р Ценков припомни в тази връзка, че Общината стартира поетапно изграждане на система за видеонаблюдение, което да обхване всички населени места и да помогне за поддържане на реда и сигурността.

На срещата в Дунавци граждани поискаха подкрепата на кмета на Видин за решаване на проблема с миризмата от свинекомплекса. Д-р Ценков обясни, че са провеждани срещи с ръководството на предприятието, но Община Видин няма правомощия да разрешава или забранява функционирането на подобен промишлен обект. Увери обаче, че заедно с експертите в администрацията ще обсъдят какви са законовите механизми, с които Общината разполага в този случай.

Жители на Дунавци изразиха загриженост и за състоянието на видинската болница. До тук се е стигнало заради недобър мениджмънт, каза кметът. Той обясни, че мажоритарен собственик на лечебното заведение е държавата, но Общината помага според възможностите си за решаване на проблемите на МБАЛ „Света Петка“, основният от които е липсата на кадри. В тази връзка с решение на Общинския съвет се предоставят безвъзмездно жилища на лекари, желаещи да работят в нашата болница, припомни д-р Ценков. И съобщи, че се полагат усилия и е постигнат напредък да заработят отново отделенията по акушерство и гинекология и по нервни болести, да бъде разкрито отново урологично отделение, както и за възстановяване на съдовата хирургия.

Снимки:община Видин

ЕКИП:ВИДИН ВЕСТ

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder