Проф. Ангелов: Навлизаме в доста сериозна фаза на епидемията, имаме нужда от помощ

Проф. Ангелов: Навлизаме в доста сериозна фаза на епидемията, имаме нужда от помощ

В Министерството на здравеопазването се провежда редовния брифинг на Националния оперативен щаб във връзка с актуалната ситуация и разпространението на новия коронавирус на територията на България, съобщи Novini.bg.

,,За последното денонощие тестовете са 8738. 1472 са новите случаи. 33 335 са общо потвърдените, а 17 598 са излекуваните. 14 689 са активните случаи в страната. Излекуваните са повече от активните случаи до момента. 1727 са медицинските лица, които са позитивни. 45 са за последното денонощие, от които 14 лекари, 13 сестри, 4 санитари и 4 фелдшери. За последното денонощие са починали 29 и общо са 1048. Има починали, които са от по-млада възраст. Имаме починал на 50 г. със сърдечно заболяване, мъж на 40 г., за когото няма информация за придружаващи заболявания, и жена на 46 г. със сърдечно заболяване. По отношение на медиците общият брой е 1727 заразени. Активните случаи са 580, от които 513 на домашно лечение, 74 в лечебни заведения и три в интензивни отделения“, изнесе обобщени данни пред медиите, министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

По думите му 5-те области с най-много случаи на хоспитализирани са София (425), Пловдив (208), Благоевград (197), Бургас (97) и Шумен (82).

Навлизаме в доста сериозна фаза на епидемията на COVID-19. Малко по-късно доц. Кунчев ще представи актуалната информация за страната, сравнена с останалите страни и къде се намираме ние в ЕС. Най-големия проблем пред нас в момента е свързан с медиците на първа линия, защото имаме сериозен недостиг по отношение на техния физически капацитет – всички са уморени, голяма част са заразени, болни, а някои са в реанимациите или под карантина. Имаме нужда от помощ. Решението го виждаме в активното участие на лекарите в доболничната медицинска помощ. Лекарите в лечебните заведения работят 24 часа и седем дни в седмицата – те работят за всички нас. Така че ще настоявам кметовете на общини, където има недостиг на медицински специалисти, да направят среща между директорите на общинските болници и лекарите в доболничната медицинска помощ и да намерят решение по някакъв начин да бъдат назначени в лечебните заведения, заяви здравният министър.

Той съобщи, че ще бъде проведена видеоконферента връзка с ректорите на медицинските универси у нас, за да може студентите, които сега са в шести курс, да помогнат на лекарите в лечебните завединия, като това ще им се счита за техен стаж. Ще се свържат и с медицинските колежки, за да търсят медицински сестри, от които също има остър недостиг в болниците.

Единствената възможност да намалим натиска върху здравната система е да спазваме мерките и да търсим решения как да намалим хората, които да се заразят с вируса. Днес в 15 ч ще имаме среща с Българската асоциация на заведенията, за да търсим съвместни решения, информира
проф. Ангелов и добави, че към 16 ч. всички ще бъдат уведомени за резултатите от разговора им.

ЕКИП:ВИДИН ВЕСТ

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder