Видинската болница на предела на силите си! 70 пациенти обслужени за ден в Спешното

Видинската болница на предела на силите си! 70 пациенти обслужени за ден в Спешното

В болницата са разкрити 30% според заповедта на министъра, легла за Ковид. Това са 81 легло, от тях има свободни в момента 21-но. Д-р Владински каза, 37 хоспитализирани положителни пациенти, междувременно докато дойдохме до тук станаха 38. Другите са чакащи резултат, но са с голяма вероятност да са с Ковид-пневмонии или вирусни инфекции предизвикани от коронавирус. Положението е много сериозно, натовареността в болницата е голяма, потока към спешно отделение е много голям, което трябва да бъде прецизирано с общи усилия, имам предвид да се дадът допълнителни разяснения на хората от властта. Кога да пристигат в болница, кога да бъдат насочвани към болницата и към спешно отделение, където потока, който се оформя е невъзможно да бъде обслужен. Това каза преди минути на брифинг на Областния кризисен щаб в Областна администрация-Видин временно изпълняващия длъжността директор на МБАЛ“Св. Петка“ д-р Ивета Найденова.

Тя даде пример за натовареноста на болницата от вчера и обясни, че един дежурен лекар, който бил на смяна е трябвало да обслужи 70 пациента, което по думите й не е по възможностите на никого. Според нея такъв голям брой пациенти не може да бъде обслужен качествено и има риск да се допусне различен вид пропуски. Тя обясни, че вземането на PCR-проба не е задължително, както в момента се оформя като поведение сред пациентите. „Загубил обоняние, има мускулни болки, има температура. Апелирам първо да се обадят и обръщат към личните си лекари, към специялисти от доболничаната помощ и да се подържа една връзка с болницата, кои пациенти трябва да бъдат хоспитализирани или обслужени в спешно отделение. Тъй като броя на хоспитализираните расте, както се вижда с минути и да се прецезира, кои са по-тежко болните пациенти, те да бъдат насочвани, към болницата“, каза д-р Найденова.

Тя увери, че няма да бъдат върнати тежко болни хора, но трябва много сериозно да се прецизира кой ще се лекува в болницата и кой ще остава там. Очаква се болницата в Белоградчик да създаде организация от 10 легла за пациенти с Ковид, което ще бъде от помощ за видинската болница.

В момента 6 пациента са в тежко състояние, от тях само един е по-възрастен, останалите са по-млади, сред които и 41-годишен пациент, разкри директорката на болницата. По думите й има и млади хора, които са зле, и не е задължително да имат придружаващи заболявания.

Тя напомни, че при появата на някакви симптоми, веднага трябва да се сигнализира на личния лекар, за да се назначи лечение и да се наблюдава пациента и от друга страна пациента докато е на домашно лечение с болничен да си стои вкъщи и да се самоизолира. „Да има отговорност от страна на пациента“, апелира д-р Найденова.

ЕКИП:ВИДИН ВЕСТ

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder