Затварят съботния пазар! Ново ограничение за всички заведения и ресторанти

Затварят съботния пазар! Ново ограничение за всички заведения и ресторанти

„По-неприятното е, че вече се очертава една тенденция всеки ден да се отчитат около 30-35 нови положителни случая, което е доста обезпокоително“, каза директорът на РЗИ-Видин д-р Венцислав Владински по време на днешния брифинг в Областната администрация. Брифингът бе по повод разпространението на Covid-19 в област Видин, ръководен от областния управител Момчил Станков. В него взеха участие и директорът на МБАЛ „Св. Петка“ д-р Ивета Найденова, д-р Вилхелм Елисеев, д-р Наташа Иванова-семеен лекар и началникът на „Охранителна полиция“ комисар Петър Петров.

Д-р Владински представи актуални данни за разпространението на коронавирусната инфекция в областта:
„Потвърдените случаи на коронавирус в област Видин до момента са 531, като от тях 292 вече са излекувани. За съжаление вече броя на починалите лица е 29. Активните случаи в областта са 210. 41 от тях са хоспитализирани, 37 от тях са на лечение във видинската болница. Останалите са настанени в софийски заведения и едно лице в МБАЛ Монтана“, обобщи шефът на РЗИ.

По време на брифинга д-р Найденова съобщи, че междувременно е приет още един заразен пациент, така общия брой на приетите пациенти в болницата стана 38. А свободните легла са 21.

Във връзка с изплащането на пенсиите и сигналите за струпването на пенсионери пред пощенските клонове в града, областния управител съобщи, че са предприети действия. „От 5:30 сутринта съм обиколил всички пощенски клонове. Още миналата седмица с органите на МВР, направихме една оперативка, на която ги бях помолил, което им е част от длъжносната характеристика. Осигурили са служители пред всеки пощенски клон. Апелирахме и с директора на Българските пощи във Видин с тяхната охрана, но тук вече говорим за самосъзнанието. Органите на МВР са направили тази организация да не се струпват хора, да не се влиза в пощенските клонове повече от колкото трябва да влизат съгласно мерките на министъра на здравеопазването, но тук отново говорим за самосъзнанието. Органите на МВР не са падари. Те не могат постоянно да казват да се спазва тази дистанция, каза Момчил Станков и апелира: „Тук е моментът отново да апелирам към тях! Хора ако вие не си пазите здравето,няма кой да ви го опази. Блницата ни няма места. Не бива да се стига до препълване на болничните заведения. Идеята е този вирус, да бъде ограничено неговото разпространение, а не когато се заразим, да мислим какво правим от тук нататък“, каза Станков. Той посочи, че лечението протича трудно, особено на по възрастните хора.

Относно мерките областния управител съобщи, че съботния пазар до стадиона в гарада ще бъде затворен. Ще се ограничи отново работното време на всички заведения. „Не може да има пълен локдаун. Икономиката трябва да работ. Училищата не бива да ги затваряме“, допълни областния. За сега няма причина на територията на областта училищата да бъдат затворени. При необходимост може да се проведе пълно изследване на персонала на учебните заведения, уточни той.

Д-р Вилхелм Елисеев разкри, че е „за“ по твърди мерки. Той съобщи, че лечението на Covid-19 е симптоматично. Докторът обясни, че клиничната картина при различните болни протича по различен начин. „При някои безсимптомно, при някои на крак, при някои много тежко с различна динамика. В някои случаи, дори за часове завършващи фатално случаи“, каза специалистът.

Той апелира гражданите да спазват мерките, най-вече за ограничаване на заболяването.

По повод недостига на свободни места за прием на заразени пациенти в областната болница и останалите областни градове д-р Наташа Иванова също отправи апел към всички: „Моля Ви, апелирам към вас! Не излизайте от домовете си, без абсолютно адекватна причина. Спазвайте изключително добре противоепидемичните мерки, не ходете там където има много хора, спазвайте „зелените коридори на пенсионерите“. Не ходете при личните си лекари, когато няма основателна причина за това. Обаждайте се, подържайте връзка с личните си лекари, когато имате първите симптоми отивайте за преглед през няколко дни, когато се наложи за да се прецизира вашето състояние,каза д-р Иванова. Тя добави, че личният лекар ще прецени от какво има нужда пациента, дали от PCR тест или нещо друго, но в никакъв случай да не се ходи където има струпване на хора и също така да не се предприема самолечение.

ЕКИП:ВИДИН ВЕСТ

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder