Политическите партии при президента за консултации за изборите. ОП отказаха да присъстват

Политическите партии при президента за консултации за изборите. ОП отказаха да присъстват

Президентът Румен Радев провежда консултации за парламентарните избори с партии, представени в Народното събрание.

Първи с него разговаряха от партия ГЕРБ, предаде БНР.
Държавният глава Румен Радев подчерта, че целта на консултациите, инициирани от него, е увеличаване на доверието на избирателите.

„Това е да се търси такова общо решение, консенсус между институции, политически партии, цялото общество, сънародници зад граница, така че да имаме гарантиране и на тяхното здраве и на правото на вот на всеки български граждани. Прозрачност и честност на изборния процес и най-важното всъщност – това е да се повиши доверието в предстоящите избори. Това изисква диалог, това изисква открити позиции, това изисква търсене на консенсус и най-добри решения в интерес на българските граждани“.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева увери, че депутатите имат възможност да работят извънредно въпреки обявената в публичното пространство дата за изборите 28 март, тъй като мандатът на парламента е до 26 март включително.

По отношение доверието на избирателите Караянчева коментира:

„Доверието на българските граждани се подкопава. Разбира се, внушенията, че партия ГЕРБ ще прави изборите и правейки изборите, тя ще ги манипулира, ще ги купи, ще прикрие резултатите, допълнително бие върху авторитета на институциите. За съжаление, г-н президент, вие също участвате в такова говорене и в последните месеци това, което наблюдаваме е, че има едно координирано усилие за подкопаване на доверието на българските граждани в избирателния процес“.

При президента от името на ГЕРБ са също председателят на парламентарната група на партията д-р Даниела Дариткова и вицепремиерът Томислав Дончев.

Д-р Дариткова заяви, че по-важно е да се осигури здравна сигурност на избирателите.

Консултациите с парламентарно представените формации продължаваха с БСП към 11 ч.

Председателят на социалистическата партия Корнелия Нинова подчерта, че партията не воюва с президента.

След БСП са ДПС, „Воля“ и „Атака“.

От „Обединени патриоти“ отказаха поканата с мотив, че разговорите са безпредметни, след като в публичното пространство се споменава датата 28 март още преди да бъде издаден указа за изборите.

Снимка:Нова

ЕКИП:ВИДИН ВЕСТ

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder