Над 7 млрд. лв. са предвидените ресурси по Програмата за развитие на регионите за периода 2021-2027 г.

Над 7 млрд. лв. са предвидените ресурси по Програмата за развитие на регионите за периода 2021-2027 г.

Над 7 млрд. лв. са предвидените ресурси по Програмата за развитие на регионите за периода 2021-2027 г., като 2,3 млрд. лв. се включват в програмата чрез Фонда за справедлив преход. Те са предвидени за модернизация на различна по вид инфраструктура, стимулиране на икономическото развитие, прехода към зелена енергия и подкрепа на регионалната политика.

Това стана ясно на заседание на Тематичната работна група, която разработва ПРР, на което бе одобрен третият актуализиран проект на програмата, след приемането на многогодишната финансова рамка на ЕС, която дава пълна яснота по отношение на ресурсите, с които ще разполага страната ни по линия на финансиране на кохезионната политика.
Бюджетът на новата регионална програма е увеличен с над 2 пъти сравнено с ресурса на предходните две програми за регионално развитие, за периода 2007-2013 и 2014-2020.
Новият приоритет за справедлив енергиен преход има за цел да предоставя възможност на регионите и хората да се справят със социалните въздействия, заетостта, икономиката и околната среда в условията на прехода към климатично неутрална икономика до 2050 г.
В новата ПРР са увеличени с 2% и средствата по приоритета за градско развитие спрямо предишният период. Заложено е този ресурс да бъде фокусиран върху десетте най-големи града в страната, които са основните центрове на растеж. Приоритет за правителството ще бъдат трите северни района за планиране – Северозападен, Северен централен и Североизточен, които ще получат общо 55% от бюджета на инструмента интегрирани териториални инвестиции, а за южните райони са останалите 45%.

ЕКИП:ВИДИН ВЕСТ

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder