Само Видин и Търговище са в жълтата зона на заболяемост от Covid-19

Само Видин и Търговище са в жълтата зона на заболяемост от Covid-19

Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев съобщи, че със заболяемост от 156 на 100 000 България е на 22-ро място в класацията на ЕС и Европейското икономическо пространство и съответно остава на 5-о място на Балканите, стана ясно на днешния редовен брифинг на НОЩ.

„Смъртността е 8,27 на 100 000 – запазваме 14-о място в ЕС“, каза доц. Кунчев и допълни, че в страната продължава тенденцията за преливане областите от жълта през оранжева в червена зона. В червената зона са вече 19 области, 7 – в оранжева и само две – Видин и Търговище, са с най-ниска заболяемост в жълтата зона.

Припомняме, че активните случаи в област Видин са 44, от които 19 хоспитализирани.

Най-висока заболяемост остава в Кюстендил – 446 на 100 000, а най-ниска е в Търговище – 25 на 100 000.

Временно ще бъдат спрени „зелените коридори“ за свободна ваксинация, но четирите фази ще продължат, съобщиха здравните власти.

Очаква се по-голяма доставка на ваксини производителя „Модерна“, каза още Костадин Ангелов. През март от тази ваксина се очакват 85 хиляди дози. По думите му са водени разговори с Германия и Франция за 1 милион от ваксините на „Пфайзер/Бионтех“, които да пристигнат през март в България.

По повод сигнали на граждани за забавяно поставяне на втора доза поради изчерпана наличност на места е възможно отлагането ѝ с няколко дни и това няма да доведе до компрометиране на ваксината, обясни Ангел Кунчев.

Той увери, че втора доза се пази за всеки, но често пациентите не се появяват в точния ден за нея и в този случай ваксината се поставя на друг.

Няколко столични болници са с изчерпан капацитет, съобщи председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски: „И се наблюдава изчерпване на леглата във ВМА, в „Пирогов“, в Окръжна болница“.

ЕКИП:ВИДИН ВЕСТ

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder