143 години от Освобождението на града отбеляза Исторически музей Белоградчик (Снимки)

143 години от Освобождението на града отбеляза Исторически музей Белоградчик (Снимки)

143 годишнината от Освобождението на Белоградчик отбеляза Исторически музей в града, съобщиха от местната администрация.

По повод събитието, гости на музея бяха членовете на Клуб „Млади възрожденци” с ръководител Соня Петрова към Средно училище „Христо Ботев” – Белоградчик.
На срещата, служителите на музея запознаха учениците, както и посетили на музея с историческите събития, свързани с освобождението на Белоградчик на 24 февруари 1878 година.
След превземането на Плевен се сформира корпус начело с ген. Хараламб, от румънски части, който на 16 декември заменя сърбите обсадили Белоградчишката крепост. Отрядът има за цел да превземе Белоградчик и Видин.
През януари 1878г. са превзети селата Ружинци и Османие (дн. Димово). Важна роля за Освобождението изиграват военните действия на полковник Ангелеску и полковник Кантили. Първият превзема селата Бела и Калугер (дн. Гранитово) и изнася предните си постове и далекобойни оръдия на Мусин връх. По това време полковник Кантили настъпва по пътя Боровица – Извос и оформя от южната страна обсаден пръстен около града. Дори и след тези действия Сюлейман ефенди отказва да предаде Белоградчишката крепост доброволно.
На 24 февруари 1878г, Белоградчик е все още обграден, но двете страни излъчват представители, които да обсъдят предаването на града. Така на следващия ден (25 февруари), потокът от турски войски от Видинско и Белоградчишко, придружени от обоз се насочва на юг. В същият ден в Белоградчик са посрещнати тържествено руски и румънски войски.
Във фейсбук страницата на Исторически музей Белоградчик е публикувана подробна информация за военните действия от края на 1877 и началото на 1878 година.

Снимки:община Белоградчик

ЕКИП:ВИДИН ВЕСТ

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder