Топ вести
07.12.2023 - Враца подготвя поредното издание на Празник на врачанските вина, ракии и мезета
07.12.2023 - Утвърдени са нови образци на задължителните документи по Закона за управление на етажната собственост
07.12.2023 - Разследват телефонна измама за над 69 хил. лева
07.12.2023 - Двама водачи на леки автомобили са настанени с фрактури в лечебни заведения след ПТП в гр. Вълчедръм
07.12.2023 - Остават броени часове до Концерт-спектакъла „Коледна суматоха“
07.12.2023 - Вкусно коледно меню за по-малко от 50 лв.? Мисия възможна с Lidl
07.12.2023 - Пиян младеж се блъсна в дърво край Оряхово
06.12.2023 - В Чирен бе осветен курбан за здраве и благополучие
06.12.2023 - Спортният клуб УШУ – Монтана спечели общо 17 медала от Републиканското първенство по Ушу и Кунгфу в Пловдив
06.12.2023 - На Никулден във Видин запалиха светлините на сребърното кандило-кораб в митрополитската църква
Кметът на Видин с поздрав по случай Международния ден на ромите

Кметът на Видин с поздрав по случай Международния ден на ромите

На 8 април ромите по цял свят отдават почит към своите жертви през Втората световна война. Обявен е като ден на ромите през 1990 г., по време на 4-тия Световен ромски конгрес на Международната организация „Романо юнион“, в чест на първата значима международна среща на представители на ромския етнос – Първият Ромски конгрес, проведен на 8 април 1971 г. в Лондон.

По случай деня на ромите кметът на Видин д-р Цветан Ценков отправи поздрав към тях. В него той отбелязва, че 8 април не е случайно избрана дата – свързана е с почитта към жертвите на Холокоста от ромския етнос и ни напомня колко важно е да съхраним разнообразието в нашето общество. „Затова аз, както и цялото ръководство на Община Видин винаги сме се водили от принципа за равнопоставеност на видинските граждани – независимо от тяхната етническа принадлежност. Това е начинът да живеем, както и досега, в среда на толерантност и взаимно уважение и да постигнем общата ни мечта – просперитета на нашия роден Видин“, подчертава градоначалникът. Д-р Ценков приветства жителите на общината от ромската общност за това, че в съвременния глобализиращ се свят съумяват да запазят своята уникална култура, традиции и обичаи и им пожелава здраве, късмет и много поводи за гордост.

Всяка година във Видин Международният ден на ромите се отбелязва с провеждане на кръгла маса и възпоменателна церемония на брега на река Дунав, където във водата се хвърлят червени карамфили в памет на жертвите на Холокоста от ромския етнос. Заради епидемичната ситуация тези традиционни прояви сега не бяха организирани, съобщиха от общината.

ЕКИП:ВИДИН ВЕСТ

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder