Националният ваксинационен щаб излезе с препоръки за приложението на оксфордската ваксина у нас

Националният ваксинационен щаб излезе с препоръки за приложението на оксфордската ваксина у нас

„Вчера, 7април, Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) изнесе информация от анализ, извършен от Комитета за оценка на риска при проследяване на лекарствена безопасност относно много редки случаи на необичайни тромбози, свързани с нисък брой на тромбоцити, при лица с поставена ваксина срещу COVID-19 AstraZeneca.“ Анализът на ЕМА разглежда 86 случая на тромбози при над 25 милиона ваксинирани с лекарствения продукт лица, или около 3 случая на 1 млн. ваксинирани лица.

Това съобщи изпълнителният директор на агенцията по лекарствата маг.- фарм Богдан Кирилов на днешния редовен брифинг на здрвните власти. По думите на Богдан Кирилов анализът, извършен от ЕМА, не доказва категорична връзка между приложението на оксфордската ваксина и тромбозите. Изследванията на европейската агенция продължават. Позицията на европейския регулаторен орган е, че ползите от приложението на ваксината значително надвишават риска.

„Националният ваксинационен щаб реши оксфордската ваксина да се прилага с повишено внимание при жени под 60-годишна възраст. Щабът препоръчва ваксината да не се използва при жени в тази възрастова категория, при които има повишен риск от тромбоза. Всеки лекар знае какви са рисковите фактори за тромбоза и трябва да предлага на пациентите, попадащи в тази възрастова категория, различна ваксина от AstraZeneca“, обясни министърът.

Изпълнителният директор на агенцията по лекарствата Богдан Кирилов посочи, че медицинските специалисти трябва да предоставят обстойна информация на лицата, на които е поставена оксфордската ваксина – след имунизация с оксфордската ваксина в рамките на няколко седмици гражданите трябва да следят за симптоми като задух, болка в гърдите или корема, подуване на долните крайници, главоболие или размазано виждане.

„В рамките на вчерашното извънредно заседание на здравните министри на ЕС настоях, заедно с други мои колеги, за единно европейско становище по този въпрос и за единно послание към европейските граждани, за да можем всички да действаме синхронно по отношение ваксинацията с AstraZeneca“, посочи министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

ЕКИП:ВИДИН ВЕСТ

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder