Митрополит Даниил:Решението на МС е велика радост за нас, за целия Видин, защото храм „Свети вмчк Димитър Солунски“ е изключителна ценност за града

Митрополит Даниил:Решението на МС е велика радост за нас, за целия Видин, защото храм „Свети вмчк Димитър Солунски“ е изключителна ценност за града

Правителството отпусна 950 920 лв. за консервация и реставрация на храм „Свети великомъченик Димитър Солунски“ в град Видин.
Новината съобщи министър-председателят Бойко Борисов на днешното правителствено заседание.

Храмът е втори по големина в България след патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски“ в София и е паметник на културата от национално значение.

В изявление пред медиите, Видинският митрополит Даниил благодаря на премиера за отпуснатите средства и за политическата отговорност, която за пореден път поема.

На провелият се брифинг, на който присъства още заместник областният управител Лъчезар Попиванов стана ясно, че от 2012г., е ограничен достъпа до определени места в храма поради опасност от срутване, съобщиха от пресцентъра на областната администрация. „Храмът се нуждае от ремонт. Опитвани са много начини да се намерят средства“, каза Видинският митрополит и обясни, че е входено писмо в Министерски съвет с искане на средства за ремонт и със съдействието на народния представител от ГЕРБ Росица Кирова, сумата е подсигурена. Митрополитът уточни, че първо ще бъде направено обследване за състоянието на храма и след това ще бъде препоръчан начинът за извършване на ремонтните дейности.
„Днешното решение на Министерски съвет е велика радост за нас, за целия Видин, защото катедралният храм „Свети великомъченик Димитър Солунски“ е изключителна ценност за града“, каза в заключение Видинският митрополит Даниил.


Снимки:Областна администрация-Видин

ЕКИП:ВИДИН ВЕСТ

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder