Златко Живков:Кметовете искат преговори с правителството и гаранции за финансиране

Златко Живков:Кметовете искат преговори с правителството и гаранции за финансиране

През следващите три месеца общините в България ще си взаимодействат със служебното правителство и настояват за преговори с ресорните министри по важните за местните власти финансови въпроси, заяви кметът на Монтана Златко Живков – член на управителния съвет на Националното сдружение за общините.

Кметовете настояват да започне обсъждането по бюджетната процедура за 2022 година. Планираните за нея делегирани държавни дейности в 265 общини е в размер на 815 милиона лева и е важно тези трансфери да бъдат гарантирани от държавата. Към тях кметът Живков добави и още 30 милиона лева, които трябва да бъдат възстановени на общините за разходи, направени от тях за мерки срещу ковид пандемията.

Забавеното внасяне на Плана за възстановяване и развитие в Европейската комисия е проблем за местните власти. Срещу него стоят много общински политики и проекти за реализация като тези за енергийна ефективност, за водоснабдяване и канализация и за дигитализация, уточни Живков.

„Ние се надяваме, че няма да спрат разплащанията по европейските проекти за изтичащия програмен период 2014 – 2020, както и по националните програми, които работят сега, заяви кметът на Монтана

Според него вече се закъснява и с преговорите за организационно техническата подготовка за предсрочните избори, с които основно са натоварени общините. Освен това има нерешени проблеми от априлските избори като разходите за дезинфекция, останали за сметка на общините.

ЕКИП:ВИДИН ВЕСТ

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder