Представено бе изпълнението на първия етап от проекта за подмяна на отоплителни уреди с екологични в община Видин

Представено бе изпълнението на първия етап от проекта за подмяна на отоплителни уреди с екологични в община Видин

Това стана на пресконференция, на която бяха обявени и предстоящите дейности по проект „Подобряване на качеството на атмосферния въздух в Община Видин“. В началото на събитието кметът д-р Цветан Ценков подчерта, че това е изключително сложен за изпълнение проект, но общинската администрация е силно мотивирана и е положила всички усилия дейностите да бъде извършени качествено и в срок. „Проектът дава възможността да се подменят отоплителните уреди на около 3400 видински домакинства. От друга страна така отговаряме и на очакванията на нашите съграждани Видин да се превърне в зелен и чист град“, заяви кметът, като припомни, че проектът ще допринесе за намаляване нивата на фини прахови частици във въздуха. 

Ръководителят на проекта инж. Румен Лилов представи изпълненото през първия етап на проекта, като отчете, че всички планирани дейности са реализирани. 

„Приемете моето уверение, че проект „Подобряване на качеството на атмосферния въздух в Община Видин“ върви в срок, няма никакъв риск проектът да не бъде изпълнен и, най-важното, около 3400 домакинства на края на проекта през 2024 година със сигурност ще получат своите нови екологично чисти отоплителни уреди“, каза заместник-кметът по европейски политики и инвестиции Десислава Тодорова. „Имаше голямо забавяне, което не е по наша вина“, допълни тя, като уточни, че по първоначален план за първия етап на проекта са били предвидени 18 месеца, но в крайна сметка дейностите са изпълнени за 4 месеца. Заместник-кметът подчерта, че благодарение на мобилизацията и положените усилия няма риск да бъде изгубено финансирането, което е в размер на над 12 млн. лв. 

Заради големия обществен интерес, заместник-кметът отново изясни какви са следващите стъпки, пряко касаещи гражданите:

  1. Извършване на проверки на място дали декларираното в заявлението съответства на реалната ситуация в домакинствата;
  2. Сключване на договори между Община Видин и одобрените кандидати;
  3. Подмяна на отоплителните уреди на дърва и въглища в одобрените домакинства. 

До 31 май Община Видин ще депозира в Министерство на околната среда и водите всички необходими документи от първия етап, след което Министерството ще извърши проверка. В момента се проверяват подадените заявления и се отстраняват всички неточности и пропуски, след което ще бъде обявен списък с кандидатите, преминали първия етап – оценка за административно съответствие. Поради големия обем работа е възможно срокът, в който това ще бъде извършено, да се удължи и след първоначално оповестената дата 17 юни. Паралелно с това ще бъде подготвена и обявена обществената поръчка за доставка и монтаж на екологичните уреди. Десислава Тодорова уточни, че на този етап, на база на обработените до момента заявления, най-вероятно ще бъде обявена и втора покана за кандидатстване. 

ЕКИП:ВИДИН ВЕСТ

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder