Турция се оттегли от Истанбулската конвенция

Турция се оттегли от Истанбулската конвенция

Турция официално се оттегли от днес от Истанбулската конвенция (международен договор срещу насилието над жените), като задейства решение, обявено от турския президент Реджеп Тайип Ердоган през март, когато предизвика осъждане от много турци и западни съюзници на Турция, предаде Ройтерс.

В края на април Турция обнародва президентски указ, с който обяви, че официално ще напусне Истанбулската конвенция на 1 юли.

Страната заяви през март намерението си да се оттегли от конвенцията, която си поставя за цел спомогне за намаляването на насилието над жените. Президентът Реджеп Тайип Ердоган защити стъпката като „напълно законна“, но решението предизвика множество критики и протести в страната.

За евентуален отказ от конвенцията се заговори още миналата година в Турция, чието ислямо-консервативно правителство и електоратът му смятат, че тя нанася вреда върху семейните и религиозните ценности и окуражава ЛГБТ общността.

Хиляди хора се очаква да се включат в протести в Турция, където тази седмица беше отхвърлена съдебна жалба за спиране на оттеглянето на страната от конвенцията.

„Ще продължим своята борба“, заяви Джанан Гюллю, председателка на федерацията на организациите на жените в Турция. По думите ѝ от март жени и други уязвими групи в страната са по-малко склонни да търсят помощ и е по-малко вероятно да я получат, а пандемията от COVID-19 е довела до финансови затруднения и от там до драматично увеличаване на насилието над жените.

Основана през 2011 г. по инициатива на Съвета на Европа, Истанбулската конвенция има за цел предотвратяване, съдебно преследване и премахване на домашното насилие и насилието над жени.
Турция, която подписа конвенцията през 2011 г., отбеляза нарастване на убийствата на жени миналата година.

Много консерватори в страната смятат, че конвенцията подкопава семейството, и са враждебно настроени към принципа за равенство на половете в Истанбулската конвенция, смятайки, че тя насърчава хомосексуализма с принципа за премахване на дискриминацията на базата на сексуална ориентация.

В Турция няма официална статистика за убийствата на жени. По данни на Световната здравна организация 38 процента от жените в Турция са обект на насилие от партньора си, докато в Европа жените обект на насилие са средно 25 процента.

Източник: БТА

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder