Община Видин предприема мерки за гарантиране сигурността на децата на първия учебен ден

Община Видин предприема мерки за гарантиране сигурността на децата на първия учебен ден

Мерките, които Общината трябва да предприеме преди началото на новата учебна година, бяха обсъдени днес на работна среща, която се проведе по инициатива на кмета д-р Цветан Ценков. Участие в нея взеха заместник-кметът по хуманитарни дейности и социална политика Борислава Борисова, началникът на сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР – Видин главен инспектор Владимир Герасимов, началникът на отдел „Екология“ в общинската администрация Светла Ангелова, началникът на отдел „Устройство на територията“ инж. Румен Лилов, гл. инспектор Ивайло Бизеранов от Районно управление – Видин и Наталия Крумова, експерт в Регионалното управление на образованието (РУО).
В началото на срещата представителката на РУО – Видин обясни, че към момента никой не би могъл да се ангажира с категоричен отговор как ще се проведе първият учебен ден. Засега област Видин е в „жълтата“ зона по брой регистрирани случаи на коронавирус, което би дало възможност откриването на учебната година да бъде присъствено, при спазване на определени мерки за недопускане струпването на хора и при разделяне на учениците на отделни випуски.
„Наближава първият учебен ден – може и той да не е присъствен за учениците, но Община Видин като институция трябва да свърши своята работа, за да гарантираме безопасността на децата“, заяви в началото на срещата кметът д-р Цветан Ценков. Той увери, че преди 15 септември ще бъдат освежени пешеходните пътеки и останалата хоризонтална маркировка в районите на училищата, където това се налага. Преглежда се и знаковото стопанство около училищата и детските градини, ще бъде проверена също изправността на уличното осветление, ще се извършват огледи на автобусните спирки. Община Видин е в процес на подготовка за организиране транспорта на пътуващите ученици и децата на задължително предучилищно образование.
От РУО – Видин се ангажираха, когато има яснота как ще започне учебната година, да изготвят списък с часовете, в които видинските училища ще открият учебната година и да го предоставят на органите на МВР, за да бъде създадена необходимата организация.
Кметът д-р Ценков обяви, че в следващия бюджет на Община Видин ще бъдат предвидени средства за поставяне на насочващи парапети пред училища, които се намират непосредствено до натоварени пътни артерии – Професионална гимназия „Асен Златаров“, ОУ „Иван Вазов“, Средно училище „Цар Симеон Велики“ и др. Идеята е тези парапети да отвеждат децата да пресичат само по пешеходните пътеки и така да се повиши пътната безопасност в районите на учебните заведения.

Екип Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder