Във Видин се проведе среща-дискусия за обсъждане на възможностите за разработване на минералните извори в общината (Снимки)

Във Видин се проведе среща-дискусия за обсъждане на възможностите за разработване на минералните извори в общината (Снимки)

Съдбата на минералните извори в региона е в ръцете на общинските съветници във Видин. Те ще трябва да вземат решение дали да се заделят около 100 хил. лева от общинския бюджет за разработването на проекти за минералните извори на територията на общината или те да се отдадът на концесия предварително без да се знае с какво точно разполага общината.

Става въпрос за минералните извори в Сланотрън, във Видин (в района на крепостта „Баба Вида“) и в Градец (в близост до местността „Алботин“, където минералната вода е с питейни качества). Те са регистрирани за първи път през 1963г. като лечебна минерална вода в региона.

Това стана ясно днес в залата на Общинския съвет във Видин, където се проведе среща-дискусия за обсъждане на възможностите за разработване на минералните извори в общината. Повод за нея е, че община Видин в момента подготвя наредба за отдаване на минералните извори на концесия и според присъстващите по този начин ще бъде откраднато едно природно богатство от региона.

Целта на срещата бе как най-правилно да се използват минералните извори, така че Общината и гражданите да се възползват максимално тези лечебни минерални води с които са надарени Видин и околните села.

Дискусията е по инициатива на депутатът от 45-тото и 46-тото Народно събрание и зам.- председател на 46-тото Народно събрание Росица Кирова. Официални гости бяха г-н Величко Величков, изпълнителен директор на Българската асоциация по подземни води и г-жа Цвети Лукарска, председател на Камарата на минералните води в България.
Росица Кирова обясни, че е изпратила покана и до министъра и заместник министъра на МОСВ, но не са откликнали, тъй като по думите й това е тяхно политическо решение. В залата присъстваха заместник областния управител на област Видин, кметове на населени места и общини, медии и граждани.

„Искрено се надявам в залата да присъстват достатъчно общински съветници от община Видин, защото целта на тази среща беше да си поговорим с тях в присъствието на кмета на община Видин и кметовете на населените места, където има минерални извори, които не се използват от години, каква е възможността на община Видин и по какъв начин би могла да оползотвори този ресурс“, каза в началото на срещата Росица Кирова.

Цвети Лукарска обясни, че една от основните функции на камарата е привличане на инвеститори в сферата на балнеологията и интерес към видинския регион не липсва. Тя допълни, че няколко чуждестранни инвеститори се интересуват от видинския регион и може да се помогне много в тази насока.

Бившите депутати от предходното Народно събрание Иво Атанасов и Филип Попов също взеха участие в дискусията. Атанасов предложи кметът д-р Цветан Ценков да запознае присъстващите на какъв етап е документацията за минералните извори.

Д-р Ценков обясни, че общината е изправена пред казуса при първа възможност при стабилно правителство да направи тръжни процедури за концесиониране на минералните води, тъй като според него общината няма тези възможности да направи сондажите, защото са много скъпи. „Тази вода е не само е много целебна, но тя е и доста активна, защото тя е сероводородна и нанася доста щети на околната среда. Тоест там говорим и за изграждане на пречиствателни станции. Така че, най-лесния вариант за общината беше концесиониране. Ние имаме пълна документация за трите минерални извори на Баба Вида, в Сланотрън и в Градец, която можем да я предоставим на съответните органи и да предизвикаме следващите стъпки, които трябва да доведат до инвеститори да използват тази вода за благото на Видин“, каза градоначалникът.
Той даде думата на Светла Ангелова от отдел „Екология“ в община Видин да разясни до къде са стигнали с документацията. Тя съобщи, че през последната година и половина общината работи активно по този въпрос. И допълни, че трите извора вече са актувани като публична общинска собственост, а през месец май тази година Министерството на здравеопазването е издало и балнеологични оценки за тях. „Предстои да се изработи процедура за концесия, която да мине през общинския съвет. Готови сме с документите до етап проект и следва да си спазим закона за концесиите“, уточни Атанасова, като подчерта че не може да се отдадат минеалните извори на концесия без проекти.

Филип Попов коментира, че експлоатацията на водата следва да се направи много внимателно заради нейният абразивен състав. „Това което ние винаги сме искали е тези води да се използват за икономически подем не само за Видин, но и за цялата област.

Според Иво Атанасов общината трябва да е възложител във всички поцедури. „На първо място това означава общината да развие концепция за ползване на минералните извори, да подготви проектите за новите сонддажи. След извличане на минералната вода, тя да бъде сертифицирана. Да бъде разбран какъв ще бъде дебита в отделните извори. Като не е необходимо да се започне с всички наведнъж. Смятам че, това е правилния подход вместо да се търси човека с парите. Отдаването на минералните извори на концесия не е правилен подход. Тъй като след това общината няма да може да контролира изворите. Похвала за извършеното от общината, но не това е пътя да защити интереса на видинските граждани“, посочи Атанасов. Той допълни, че след като общината изпълни всичките тези условия и е възложител тогава вече тя ще може да отдаде даден минерален извор на концесия, а не да се даде предварително.

„Своиствата на минералната вода на Сланотрън, които е имала през 1963-1983г. тя е изключително лечебна, но е силно агресивна. За лечебни цели тя се използва при определено процентно съдържание на разреждане на водата. Трябва медицински контрол и за това общината трябва и да упражнява контрол върху това как се изполва водата“, каза Росица Кирова.

Изпълнителеният директор на Българската асоциация по подземни води на свой ред обясни, че минералната вода на Сланотрън е затворена защото, когато е направен сондажа никои от хора не е очаквал да излезе такава вода с такива специфични качества. „Тя е била страшно агресивна. Една от най-солените води. Пет пъти по-солена от морската вода. След нейното дългогодишно действие тя е корозирала в самата колона и водата се изляла във водоноса, който се ползва за питейно битови цели. И е замърсила водата, която се ползвала за питейно битови цели. Държавата взела решението да се закрие тази термална вода. Така че, отварянето на кутията на Пандора, трябва да стане много внимателно. При вас проектирането трябва да бъде свързано не само с изграждане на сондаж, а какво ще се случва с тази вода как ще се използва тя, как ще се пречиства и къде отива“, изреди Величко Величков. Той допълни още, че през 2018 г. са направили доклад, показващ актуалното състояние и потенциала на минералните води в Сланотрън. На тази база е получена т.нар. временна заповед за утвърдени ресурси, която може да послужи в бъдеще като основа за изграждане на нови сондажни съоръжения. Експертът описа и стъпките, които са необходими, за да се разработят минералните води. На първо място, с решение на Общинския съвет в бюджета да бъдат определени средства за изработване на проекти за изграждане на сондажни съоръжения. На следващо място идва направата на самите сондажи.

На обсъждането стана ясно, че един проект струва около 25 хил. лева. След изготвянето на проекта се издава разрешение за сондаж. А парите за сондаж около 4 или 5 млн. лева според заинтересованите инициятори на срещата ще се намерят в държавата, било то и под натиск ако се наложи.

На срещата се изказаха присъстващи общински съветници, които заявиха, че ще гласуват нужните средства за проектите да бъдат заделени. Кметовете на Градец, Антимово, Сланотрън и Белоградчик и граждани също се изказаха по темата.

Около реализирането на тези конкретни стъпки се обединиха участниците в проведената днес среща-дискусия.

Предстои да се разбере на следващото заседание на общинския съвет дали наистина ще бъдат заделени нужните средства за изготвянето на проекти за минералните извори на територията на община Видин.

ВИДИН ВЕСТ

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder