Топ вести
02.12.2021 - Коледната елха във Видин ще светне на Никулден
02.12.2021 - 197 лечебни заведения ще бъдат подпомогнати с общо 10 млн. лв. заради повишените разходи за кислородолечение
02.12.2021 - Турският министър на финансите подаде оставка
02.12.2021 - Изплащането на пенсиите и добавките за месеца ще бъде в периода между 7 и 20 декември
02.12.2021 - 2 105 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас, 126 в Северозапада
02.12.2021 - Празнични концерти под надслов „Класическа Коледа“
02.12.2021 - Трафикът е интензивен на ГКПП „Дунав мост-Видин“ и на ГКПП „Дунав мост-Русе“ на изход за товарни автомобили
01.12.2021 - Министър Везиева: Прави се опит за връщане на стария непрозрачен модел на управление на ДКК
01.12.2021 - СВЕТОВНАТА БАНКА: Около 10% от новите учители остават трайно в системата
01.12.2021 - ЕКП: Директивата за отговорно бизнес поведение изчезна от плановете на ЕК
По-строги COVID мерки в страната: Въвежда се зелен сертификат за редица дейности

По-строги COVID мерки в страната: Въвежда се зелен сертификат за редица дейности

Мерките влизат в сила от 00.00 часа в сряда (20 октомври) срещу четвъртък (21 октомври)

Здравният министър Стойчо Кацаров обяви новите противоепидемични мерки на брифинг. Причината е, че нарастват новите случаи на COVID-19 у нас, нараства броя на починалите, нараства и броя на хоспитализираните.

Заповедта за новите мерки влиза в сила от 00.00 часа в сряда (20 октомври) срещу четвъртък (21 октомври). Мерките ще са в сила „дотогава, докато дадат добър резултат“, обясни министърът. Пълният текст на заповедта ще бъде публикуван малко по-късно от министерството на здравеопазването.

Всички дейности на закрито ще се извършват само при наличието на зелен сертификат – завършен цикъл на ваксинация, преболедуване, направен антигенен тест в последните 48 часа или PCR тест в последните 72 часа. Това се отнася за посетителите и персонала. Сертификат не се изисква за деца под 12 години.

По отношение на училищата Кацаров обясни, че във всички общини, където 14-денвната заболеваемост е над 750 на 100 хил. население, ще бъдат преусановени присъствените учебни занимания. Училищата ще бъдат разглеждани по общини, а не по области и не като цяло в страната.

Всички ученици от 5 до 12 клас, както и педагогическия и непедагогическия персонал трябва да носят маски по време на престоя им в училище. От учителите няма да се изисква зелен сертификат.

В универитетите се допуска присъствено обучение на студентите само при условие на зелен сертификат. Преценката остава на съответния университет дали занятията да продължат присъствено или да са онлайн, но ако изберат да бъде присъствено, то трябва да бъде при спазване на изискванията за наличие на „зелен сертификат“.

Въвежда се изискване за зелен сертификат за всички кина, театри, циркови представления, концерти, музеи, галерии, магазини тип МОЛ, магазини над 300 кв. м., фитнес центрове, спортни зали, клубове и басейни за занимания на граждани, заведенията за хранене и хотелите по смисъла на член 124 от Закона за туризма. Според Кацаров в хранителните магазини няма да се изскава зелен сертификат.

Организирани екскурзии и групови посещения на туристически обекти в страната могат да се извършват само, ако всички участници в тях имат зелен сертификат.

Преустановяват се свижданията в лечебните заведения. А всички работещи в лечебните заведения трябва да работят само при наличие на зелен сертификат. Това изискване се въвежда и за служителите на старческите домове в страната.

Ще бъдат контролирани и лабораториите за издаване на сертификати, посочи Кацаров. Ако бъде установен фалшив сертификат, ще бъде отнет лиценза на дадената лаборатория.

Ще бъдат предоставени безплатни тестове на всички лаборатории. Те могат да вземат такса за вземане на пробата, но не и за самия тест.

Засега от пътуващите в градския транспорт няма да се изисква зелен сертификат.

Здравният министър призова хората да се ваксинират, за да не се стига до въвеждането на нови мерки. В следващите две седмици ще видим дали има ефект от мерките, посочи той.

Източник:dariknews.bg.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder