Видинският офис на НАП и Районната здравна каса обединяват усилия за по-добро обслужване и контрол

Видинският офис на НАП и Районната здравна каса обединяват усилия за по-добро обслужване и контрол

На съвместна работна среща експерти от офиса на Националната агенция за приходите и Районната здравноосигурителна каса (РЗОК) във Видин обсъдиха мерки за подобряване на взаимодействието по-между си с цел повишаване на качеството на обслужване на гражданите, събирането на здравноосигурителни вноски и контрола върху правомерното им изразходване в полза ва обществото.

Всяка от институциите работи по регламентирани правила в рамките на своите правомощия по закон, но чрез обмена на информация, заедно може да осигурят по-добро качество на обслужване и да спестят време и нерви на гражданите, които искат да ползват здравни услуги. Експерти от двете институции обсъдиха различни казуси от практиката и набелязаха мерки, които могат да предприемат, така че независимо към коя от институциите се обърне гражданина, да може да получи достатъчно информация за своите права и задължения в областта на здравното осигуряване.

На срещата бяха обсъдени и различни практики и опити от страна на недобросъвестни граждани за заобикаляне на закона. Уточнен беше начин на взаимодействие и обмен на информация между експертите от двете институции, така че при установяване на опит за измама да се съберат достатъчно доказателства за нанесени щети на бюджета на здравната каса и да бъде сигнализирана Прокуратурата на Р България.

„Улесняването на гражданите при доброволното изпълнение на задълженията им и предоставянето на качествено административно обслужване е цел на двете институции. Чрез поддържане и разширяване на партньорствата, включително и на местно ниво, се създават условия за осъществяване на по-строг контрол за спазването на законодателството и защита на интересите на фиска, което също е приоритет в работата както на НАП, така и на РЗОК“, заявиха след срещата от офиса на НАП и от Здравната каса във Видин.

Много жители на Видинска област работят в чужбина, както в държави от ЕС, така и в трети страни. При завръщането си в България, обикновено през летния сезон, те искат да ползват здравни услуги и се обръщат към една от двете институции, за да изяснят своя здравноосигурителен статус у нас. За ползването на определени права обаче гражданите трябва да изпълнят определени свои задължения – да са платили здравноосигурителни вноски в България или чужбина, и да разполагат с документи за това. В зависимост от държавата, в която се осигуряват за здраве, те разполагат с различни варианти за ползване на здравни услуги в страната ни, като има и случаи при които е необходимо преди завръщането си, да се снабдят с определени формуляри или документи, с които да докажат плащането на осигурителни вноски. Съществуват административни процедури, позволяващи част от документите да се изискат и получат по служебен път от другите държави, особено в рамките на ЕС, за тяхното изпълнение обаче е необходимо технологично време за получаване на отговор от съответната държава.

Подробна информация за здравното осигуряване при работа в чужбина може да се намери на интернет страниците на Националната агенция за приходите и на Националната здравноосигурителна каса (www.nhif.bg).

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder