Топ вести
03.02.2023 - Изложбата „Когато момчето става мъж…“ разглежда наборната военна служба в контекста на социалистическото развитие на България
03.02.2023 - Първо заседание на новото служебно правителство
02.02.2023 - 400 ваучера по 250 лв. за пазаруване могат да спечелят феновете на инструментите Parkside от Lidl 
02.02.2023 - Противозаконно отнетият лек автомобил от село Смирненски е открит изгорял в местност до село Добри Дол
02.02.2023 - Започва строителството на газовата връзка България — Сърбия
01.02.2023 - Нов рекорд бележи основният лихвен процент в България
01.02.2023 - Над 260 000 лв. е размерът на щетите от ураганния вятър във Враца
01.02.2023 - Одобрени са 183 милиона евро от ЕС за новата магистрала „Европа“ в посока Сърбия
01.02.2023 - Община Видин проведе информационна среща за санирането на многофамилни жилищни сгради
01.02.2023 - Двама се опитаха да ограбят автомат за кафе и бяха пребити с метални тръби във Врачанско
В село Дреновец се проведе късноантично събитие с две групи за исторически възстановки

В село Дреновец се проведе късноантично събитие с две групи за исторически възстановки

На 18.09 в село Дреновец, община Ружинци, се проведе късноантично събитие с две групи за исторически възстановки, и с подкрепата на община Ружинци и кметство Дреновец. За събитието сподели в социалните мрежи кмета на Община Ружинци Александър Александров.

Участници и гости се потопиха в атмосферата на късноримската епоха, представяща живота в Градище до Дреновец и Рациария . Беше демонстриран богат набор от реплики на късноримска керамика и римска кулинария по Апиций.
Проведе се и демонстрация на късноримско облекло, легионерско снаряжение и въоръжение. Дуксът (главнокомандващият) на провинцията, достолепният Аурелиус Прискус проведе военен съвет за евентуално отблъскване на готско нападение през дунавския Лимес- военната граница на империята, след което се проведоха военни маневри, тренировки с построена „стена от щитове“, тестудо (костенурка), настъпление в строй с наведени копия напред и финален щурм със спати (късноримски мечове). Очакваните готски варвари през границата не се появиха. Взе се решение да се изчака подкрепление- една бойна лусория (патрулен кораб) е тръгнала да подсили Navis Istriensis (Дунавския флот) в Улпия Рациария, и сега е край Сингидунум (днешен Белград). Очакваме я в Бонония (днешен Видин) на 1 октомври и на 3-ти ще се присъедини към останалия флот в Рациария. Проведе се тренировка и взаимодействие между различни бойни групи- Сдружение „Багачин“ с. Дреновец, които представиха легионери от 13- ти легион Гемина от Рациария и „Via Pretoria“ от гр. София, които представиха местна милиция от Градище. По време на маневрите произшествия нямаше. Накрая Дукса раздаде бойни отличия.
Гост на събитието беше археоложката Красимира Лука, която изнесе кратка лекция на тема системата от укрепени селища в днешния български Северозапад и представи книгата си „Римска керамика от стратифицирани обекти в Северозападна България“. За един ден село Дреновец се превърна в център на уникално културно събитие с регионална значимост.

 

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder