Топ вести
28.09.2022 - С модерен комплекс за спорт на открито ще се сдобие видинското училище „Любен Каравелов“
28.09.2022 - Близо 19 млн. лв. са одобрени за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последици от бедствия
28.09.2022 - Одобряват се допълнителни разходи по бюджета на Министерството на отбраната
28.09.2022 - Осигуряват се 40 млн. лв. за лекарства за деца с редки заболявания
28.09.2022 - Одобрен е отчетът за изпълнението на държавния бюджет на Република България за 2021 година
28.09.2022 - „Ден на отворените врати“ в Административен съд-Видин
28.09.2022 - Минимален доход: необходима е по-ефективна подкрепа за борба с бедността и насърчаване на заетостта
28.09.2022 - Видин очаква фестивала „Бонония оживява“ на 1 октомври
28.09.2022 - Недекларирани 189 050 евро откриха в рамките на едно денонощие на ГКПП Дунав мост 2
28.09.2022 - Жител на берковското село Бистрилица е задържан за купуване на гласове
В село Дреновец се проведе късноантично събитие с две групи за исторически възстановки

В село Дреновец се проведе късноантично събитие с две групи за исторически възстановки

На 18.09 в село Дреновец, община Ружинци, се проведе късноантично събитие с две групи за исторически възстановки, и с подкрепата на община Ружинци и кметство Дреновец. За събитието сподели в социалните мрежи кмета на Община Ружинци Александър Александров.

Участници и гости се потопиха в атмосферата на късноримската епоха, представяща живота в Градище до Дреновец и Рациария . Беше демонстриран богат набор от реплики на късноримска керамика и римска кулинария по Апиций.
Проведе се и демонстрация на късноримско облекло, легионерско снаряжение и въоръжение. Дуксът (главнокомандващият) на провинцията, достолепният Аурелиус Прискус проведе военен съвет за евентуално отблъскване на готско нападение през дунавския Лимес- военната граница на империята, след което се проведоха военни маневри, тренировки с построена „стена от щитове“, тестудо (костенурка), настъпление в строй с наведени копия напред и финален щурм със спати (късноримски мечове). Очакваните готски варвари през границата не се появиха. Взе се решение да се изчака подкрепление- една бойна лусория (патрулен кораб) е тръгнала да подсили Navis Istriensis (Дунавския флот) в Улпия Рациария, и сега е край Сингидунум (днешен Белград). Очакваме я в Бонония (днешен Видин) на 1 октомври и на 3-ти ще се присъедини към останалия флот в Рациария. Проведе се тренировка и взаимодействие между различни бойни групи- Сдружение „Багачин“ с. Дреновец, които представиха легионери от 13- ти легион Гемина от Рациария и „Via Pretoria“ от гр. София, които представиха местна милиция от Градище. По време на маневрите произшествия нямаше. Накрая Дукса раздаде бойни отличия.
Гост на събитието беше археоложката Красимира Лука, която изнесе кратка лекция на тема системата от укрепени селища в днешния български Северозапад и представи книгата си „Римска керамика от стратифицирани обекти в Северозападна България“. За един ден село Дреновец се превърна в център на уникално културно събитие с регионална значимост.

 

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder