С две събития продължава инициативата „Дни на унгарската култура във Видин“

С две събития продължава инициативата „Дни на унгарската култура във Видин“

На 26 септември (понеделник), от 17:30 часа в „Зала за изяви“ към отдел „Заемна за възрастни“ ще се проведе среща с поетите Золтан Чехи и Николай Бойков. За музикалния съпровод ще се погрижи Анжела Тошева, която ще изпълни творби на Лист и Барток. Модератор на събитието ще бъде Валентина Вълчева, а специален гост – г-жа Сандра Мишкеди, директор на Институт Лист – Унгарски културен институт София.

Малко повече информация за главните участници:

  • Золтан Чехи е роден през 1973 година. Автор е на пет стихосбирки, пътепис и сборници със студии. Преводач от латински и гръцки език. Носител на наградите: „Мадач“, 2021, Тибор Дери, 2020, Баумгартен, 2020, Атила Йожеф, 2009 и др.
  • Анжела Тошева е една от най-изявените представителки на българското клавирно изкуство. Тя е родена в София, получава музикално образование под ръководството на педагозите Людмила Стоянова, проф. Мара Петкова, проф. Богомил Стършенов, проф. Лили Атанасова, както и при унгарския специалист проф. Дьорд Шебьок и норвежкия клавесинист проф. Кетил Хаугзанд.
  • Николай Бойков е български писател, публицист, литературен критик и преводач. Роден е във Видин през 1968 г.

На 27 септември (вторник), от 18:00 ч. в „Зала за изяви“ към отдел „Заемна за възрастни“ ще се излъчи прожекция на филма „Сметана“. Входът е свободен за всички желаещи.

Малко повече за филма: „Сметана“ е романтична комедия с продължителност 90 минути, режисьор: Нора Лакош, сценарий: Фружина Фекете, оператор: Даниел Балинт, монтаж: Бела Барши, музика: Адам Балаж, звук: Тамаш Зани, продуценти: Иван Ангелус, Каталин Харер, Петер Рейх, производител: AGA Media, с участието на: Вица Керекеш, Ласло Матраи, Ерик Дярмати, Емьоке Жигмонд, Миклош Баняи. В центъра на действието е любовният живот на сладкарката Дора, която открива своята сродна душа, само за да разбере, че предстои той да се ожени за друга.

Събитията се осъществяват благодарение на Институт Лист – Унгарски културен институт София.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder