Топ вести
01.12.2023 - През декември всеки ден е Коледа с мобилното приложение на Yettel
01.12.2023 - Днес ще грейнат светлините на коледната елха във Видин
01.12.2023 - Близо 2,5 млрд. лв. за магистрали, пътища, ВиК проекти, саниране и проектиране в бюджета за 2024 г.
01.12.2023 - Министър Асен Василев: България се стреми в следващите 4-5 години да навакса нивата на заплатите до 70% от средноевропейските
01.12.2023 - Кампания за ограничаване разпространението на грипа организираха във Видин
01.12.2023 - Читалището в село Градец отбеляза 95 години от създаването си
01.12.2023 - Вечната класика по Коледа: как да приготвим вкусно свинско със зеле?  
01.12.2023 - Последен ден за плащане на авансовите вноски за 2023 година
01.12.2023 - Възраждане обжалва пред върховния административен съд резултата от изборите за кмет на Монтана
29.11.2023 - Успешно приключи проект „Съхраняване на културното наследство на област Видин“
РАЙОНЕН СЪД – БЕЛОГРАДЧИК ПРОВЕДЕ „ДЕН НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ“

РАЙОНЕН СЪД – БЕЛОГРАДЧИК ПРОВЕДЕ „ДЕН НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ“

На 07 октомври 2022 г. в Районен съд – Белоградчик се проведе „Ден на отворените врати“. В инициативата взеха участие ученици от 8 и 10 клас на училище СУ „Христо Ботев“ гр. Белоградчик. Специален гост на събитието бе  Владко Вълчев – ст. експерт по обществени науки, гражданско образование и религия в Регионалното  управление на образованието – Видин.

Председателят на Районен съд – Белоградчик съдия Божидарка Йосифова откри „Деня на отворените врати“ с встъпителни думи към всички и благодари за проявения интерес към инициативата.

Вълчев поздрави Районен съд – Белоградчик за чудесната инициатива и изрази своето удовлетворение от участието и ангажираността на учениците от училище СУ „Христо Ботев“ гр. Белоградчик.

Присъстващите имаха възможност да се запознаят отблизо с дейността на съда, с правомощията и ролята на съдебната система в обществения живот, с подсъдността и различните видове дела, които се гледат в районните съдилища. Обсъдени бяха ролите на съдията, прокурора, следователя, адвоката и останалите страни в съдебния процес. За да затвърдят знанията и онагледят наученото, учениците взеха участие в импровизиран съдебен процес и влязоха в ролите на съдия, съдебен секретар, прокурор, подсъдим, защитник, свидетели и вещи лица по наказателното дело. Учениците имаха възможност да задават въпроси към магистрата, коментираха как протича наказателния процес и какво е предвиденото наказание за извършеното деяние. „Подсъдимият“ получи възможно най-голямото наказание предвидено в Наказателния кодекс.

В рамките на инициативата, учениците изгледаха и образователния филм „Твоите най-важни права и отговорности като дете“ – съвместен проект на Административен съд-Видин, Окръжен съд-Видин, Районен съд-Кула и Районен съд-Белоградчик. Филмът е направен във връзка с Образователна програма „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури”, която е реализирана съвместно ВСС и Министерството на образованието и науката. По този начин, възпитаниците на СУ „Христо Ботев“ гр. Белоградчик, стартираха участието си в Програмата.

„Дейността на съда е съсредоточена за предлагане на качествено правораздаване, срочност, прозрачност, своевременно обслужване на гражданите, качество на постановяваните съдебни актове в съда, гарантиране на доброто име на органа на съдебна власт сред обществото, тъй като съдът е институция, когато търси абсолютната истина, с пълната отговорност и съпричастност към всеки казус, отразяващ човешка съдба“ , каза за финал съдия Йосифова – председател на Районен съд-Белоградчик.

Провеждането на Деня на отворените врати е част от информационната кампания на Висшия съдебен съвет под наслов „Открито за съдебната власт“, с която се цели постигане на по-добра информираност за работата на съдебната система, повишаване на правната култура на гражданите, и укрепване на доверието на обществото в българското правосъдие.

 

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder