Как да предпазим децата си от зимните грипове?

Как да предпазим децата си от зимните грипове?

През зимата децата често са подложени на различни сезонни заболявания като настинка и грип, ушни инфекции или бронхит.

Като родител винаги е добре да бъдете нащрек и да можете да различавате настинката от вирусните заболявания. Сред тях един от най-разпространените, със сигурност е грипът, особено през есенно-зимния период. В този материал ще ви дадем повече информация за грипа и как да предотвратим сезонните заболявания при децата.

Как може да повлияе грипът на децата?

Грипът е една от основните причини за заболяванията, които засягат децата през зимата. Предаването на патогените, отговорни за грипа, всъщност става по въздух или чрез замърсени предмети по два начина:

 • Пряко, чрез кашляне, кихане или говорене от близко разстояние, както често се случва, когато децата си играят.
 • Непряко, поради разпръскването на капчици слюнка и секрети върху споделени прибори за хранене или играчки. Затова колкото по-малка и по-затворена е средата, в която се намират децата, толкова по-голям е шансът грипният вирус да се пренесе по въздушен път.

Как да намалите шансовете за разболяване при децата?

 • Проветрявайте често помещения, където децата прекарват много време.
 • Погрижете се за имунитета на вашето дете. През сезона на гриповете и настинките, е добре да започнете да давате витамини и добавки за имунитет на вашите мъници, за да се опитате да предотвратите заразяването с вируси и грип.
 • Поддържайте температурата у дома около 19 градуса, като избягвате рязката промяна. Поддържането на високи температури в апартамента възпрепятства естествената защита на дихателната система.
 • Научете децата винаги да мият ръцете си след кихане или кашляне, както и преди и след използване на банята, както и след като са посещавали обществени места и транспортни средства. Ако сапун и вода не са налични, дайте им дезинфектант на алкохолна основа. Въпреки че изглежда тривиално, миенето на ръцете е най-важната превантивна защита и е признато от Световната здравна организация за един от най-ефективните методи за контролиране на разпространението на инфекции.
 • Научете ги незабавно да изхвърлят използваните носни кърпички в боклука.
 • Обяснете им, че не трябва да докосват очите, носа и устата си, без първо да са измили ръцете си.
 • Ако детето посещава детска градина или училище, уверете се, че ще остане вкъщи, когато е болно. В противен случай рискувате да зарази и други деца, както и неговото състояние да се влоши.
 • Избягвайте да разменяте залъгалки и прибори за хранене с други деца.
 • Всъщност, ако често чувате да се казва, че в случай на грип трябва да останете на топло, трябва да запомните, че е също толкова важно да проветрявате помещенията, в които децата прекарват много време. Това е основна предпазна мярка за намаляване на възможни инфекции.
 • Грипът всъщност, въпреки че се нарича още „простуда“, не трябва да ви заблуждава. За патогените е много по-трудно да се разпространяват и „живеят“ на открито, отколкото на затворени и топли места. Напротив, оставете деца да прекарват известно време на открито, дори през зимата. Това ще затрудни появата на грипа и наистина би могло да бъде дор полезно. Игрите на открито, дори ако е студено, в училищния двор или на игрището, са препоръчителни. Така че прекарайте известно време навън. На открито патогените са по-малко концентрирани, те се разпръскват лесно благодарение на вятъра и слънцето, което допринася със своите ултравиолетови лъчи да спре и тяхното развитие.

Изграждайки правилните хигиенни навици, с помощта на здравословната и балансирана диета, шансовете вашето дете да се разболее намаляват. Следвайте горепосочените стъпки и осигурете на вашия мъник здраво и щастливо детство.

 

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder