Гласуваха предложението Общината да помогне за финансовото оздравяване на видинската болница

Гласуваха предложението Общината да помогне за финансовото оздравяване на видинската болница

МБАЛ „Св. Петка“ е единствената многопрофилна болница в цялата Видинска област. Като акционер с най-голямо дялово участие от всички общини в областта, Община Видин заявява своята загриженост относно финансовата стабилност на лечебното заведение и дефицита на кадри, което е изключително важно за предоставянето на качествени здравни услуги на населението от целия регион.

Изпълнителният директор на болницата д-р Ивета Найденова е уведомила с писмо председателя на Общинския съвет Генади Велков, че за да се преодолеят последствията от коронавирусната инфекция и породените от това финансови затруднения, свързани с намаляване броя на лекуваните пациенти, лечебното заведение следва да изготви оздравителен план за период от три години.

Общо около 3 000 000 лв. са задълженията на МБАЛ „Св. Петка“ в момента. Тя дължи на Община Видин за данък недвижим имот и такса битови отпадъци за периода от 2017 г. до 2022 г. в размер на: главница – 315 052.43 лв. и лихва до дата 13.01.2023 г. – 82 795.76 лв., както и лихва до окончателното плащане от страна на Общината.

Директорът на болницата д-р Ивета Найденова и икономическият директор Людмил Цветанов присъстваха на днешното заседание на Общинския съвет, за да внесат яснота във връзка с финансовото състояние на лечебното заведение.

Общинските съветници гласуваха в бюджета на Община Видин за 2023 г. да бъде заложена сума до 400 000 лв. за погасяване на задълженията на МБАЛ „Св. Петка“ АД за данък недвижим имот и такса битови отпадъци за периода от 2017 г. до 2022 г.

 

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder