Йордановден и Бабинден във видинското село Капитановци

Йордановден и Бабинден във видинското село Капитановци

За поредна година жителите на село Капитановци спазиха традицията и отбелязаха подобаващо двата празника – Йордановден и Бабинден по стар стил. Инициативата е на кметство Капитановци и НЧ „Самообразование – 1927”.

Поздравителен адрес от името на кмета на Видин д-р Цветан Ценков бе връчен на председателя на културната институция Ягодинка Ценкова. „Използвам хубавия повод, за да отправя сърдечни поздрави към ръководството на читалището и всички читалищни дейци, с пожелания за здраве, щастие, мир и благоденствие в домовете Ви. Продължавайте да работите с ентусиазъм, вдъхновение и висок професионализъм и да утвърждавате НЧ „Самообразование – 1927” като център на духовния и културния живот в село Капитановци! Пожелавам Ви много енергия и безброй бъдещи творчески успехи!”, се посочва в адреса.

И тази година честването започна пред сградата на читалището с народни хора. Отслужен бе и водосвет за здраве и благоденствие. По-късно под музикалния съпровод на духов оркестър „Златорожие” празнуващите, начело с именика Йордан Петров, се отправиха към кладенец в селото, където някога жителите са отбелязвали Йордановден. На това място се изви мъжко хоро. Спазен бе и обичаят за поливане с вода и вино на именика Йордан. С пресъздаването на ритуала „измиване на ръце” бе отбелязан и Бабинден. Ягодинка Ценкова отправи пожелания за повече бебета и леко раждане на майките. През 2022 година в Капитановци са родени девет бебета.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder