Топ вести
03.10.2023 - Рецидивист от берковския кв. „Раковица“ е задържан за нанасяне на телесна повреда на съкварталец
02.10.2023 - Мъж с опасност за живота след катастрофа в с. Гара Орешец
02.10.2023 - 37-годишен мъж е с опасност за живота след побой в Динково
02.10.2023 - 35 килограма канабис са иззели служители на РУ-Видин
02.10.2023 - Чувствителен риск от забавени плащания в две трети от секторите на българската икономика
30.09.2023 - ЕС глоби TikTok с 345 млн. евро за поверителността на детските данни
30.09.2023 - Генерал Атанас Атанасов: Промяната във Видин идва с Любен Иванов 
28.09.2023 - Български туристически съюз и Yettel дигитализират 100-те национални туристически обекта
28.09.2023 - От 1 октомври плащанията към НАП ще се извършват по нови банкови сметки на БНБ
28.09.2023 - Отчетоха резултатите по проект „Устойчиво развитие на услугите за социално включване в Община Видин“
НС изслуша председателя на ЦИК Камелия Нейкова във връзка с подготовката и провеждането на избори

НС изслуша председателя на ЦИК Камелия Нейкова във връзка с подготовката и провеждането на избори

Народното събрание изслуша председателя на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова във връзка с подготовката и провеждането на избори. Пред народните представители тя заяви, че ако изборите са на 2 април, ЦИК ще има необходимите количества хартия, за да обезпечи изборния процес така, както е предвидено в Изборния кодекс. Според нас и предвид становището на печатницата на БНБ, при евентуална дата за произвеждане на избори – 26 март, практически не би могло да се достави количеството хартия, уточни Камелия Нейкова.

Председателят на ЦИК предостави информация за подготовката и провеждането на предстоящите избори, включително резултатите от извършените тестове с хартията за машинно гласуване.

Народното събрание прие на второ четене промени в Закона за българския жестов език, свързани със заплащането на преводачите. Досега максималният размер на средствата за заплащане на един час безвъзмездна преводаческа услуга на български жестов език се определяше с решение на Министерския съвет по предложение на министъра на труда и социалната политика. Сега депутатите записаха, че размерът на заплащането на един час преводаческа услуга е 5 на сто от минималната работна заплата, установена за страната за съответната година.

Със 138 гласа „за“, 26 – „против“ и 18 „въздържал се“ парламентът прие на първо четене Законопроект за денонсиране на Споразумението за основаването на Международната инвестиционна банка (МИБ) и нейния устав и на Споразумението за организацията и дейността на Международната банка за икономическо сътрудничество (МБИС), внесен от Министерския съвет. Със законопроекта се предлага започване на процедура по оттеглянето на Република България, съгласно уставните документи на банките.

Международната инвестиционна банка е международна финансова институция за развитие със седалище в Будапеща. Страните-членки на МИБ са България, Виетнам, Куба, Монголия, Унгария, Румъния, Русия, Словакия и Чехия. Уставният капитал на МИБ е 2 млрд. евро, а внесената му част към момента е 427,1 млн. евро, пише вносителят. В мотивите се посочва също, че Русия е най-големият акционер в МИБ с 47,21 процента дял във внесения капитал на банката. Понастоящем участието на България във внесения капитал е 42,2 млн. евро или 9,88 на сто от него.

Международната банка за икономическо сътрудничество е международна финансова институция със седалище в Москва. В нея членуват България, Чехия, Полша, Румъния, Словакия, Монголия и Виетнам и Русия. Уставният капитал на МБИС е 400 млн. евро, а внесената част е 200 млн. евро. Русия е най-големият акционер в МБИС с 51,59 на сто дял във внесения капитал на банката. Понастоящем участието на България във внесения капитал е 15,1 млн. евро или 7,56 процента.

Във връзка с предприетите координирани действия на държавите-членки на Европейския съюз в контекста на ситуацията в Украйна на заседанието на Министерския съвет на 2 март 2022 г. е прието решение, с което е дадено съгласие за предприемане на необходимите действия във връзка с участието на българската страна при формирането на обща позиция на държави-членки на ЕС за прекратяване на членството им в МИБ и МБИС, пише в мотивите си Министерският съвет. Към общата позиция се присъединяват България, Полша, Чехия, Словакия и Румъния. Унгария не се присъединява към нея.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder