Топ вести
РИМ – Видин представя изложбата „Когато момчето става мъж“

РИМ – Видин представя изложбата „Когато момчето става мъж“

Изложбата „КОГАТО МОМЧЕТО СТАВА МЪЖ…” КАЗАРМАТА ПРЕЗ „ОНЕЗИ” 45 ГОДИНИ разглежда наборната военна служба в контекста на социалистическото развитие на България. Изложбата се опитва „да върне лентата назад” и да представи казармата в един по-различен ракурс, който за някои ще припомни, а за други ще даде съвсем нови знания за близкото ни минало. Изложбата е под егидата и с финансовата подкрепа на Министерството на отбраната на Република България и Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“ и ще бъде открита на 2 февруари, от 12:00 часа, във видинския музей „Кръстата казарма“. Експозицията ще може да се види до 28 април.

Автор на изложбата е д-р Илия Вълев, етнолог, главен асистент в Националния етнографски музей към Института за етнология и фолклористика при БАН, автор на монографията „Младежки страсти, мъжки времена. Етнокултурна характеристика на българската казарма през социализма“, която е концептуалната основа на представяната изложба.

Чрез преки спомени и разкази, чрез документи и научен анализ, чрез много фотографии и напълно автентични предмети от времето на социализма, изложбата излага някои любопитни исторически факти, свързани с българската армия през конкретния период, проследява обичаите и ритуалите, свързани с казармения преход и възмъжаването на момчетата, представя вътрешноказармения всекидневен живот на войниците. Изложбата включва още сбирка от оригинални предмети от времето на социализма, между които: мъжка униформа от Начално военно обучение; абитуриентски мъжки костюм; униформено войнишко (зимно и лятно) и матроско (парадно и всекидневно) облекло, парадна униформа на срочнослужещ от Гранични войски от 80-те години на XX век; гвардейски калпак; военни емблеми и знаци на видовете и родовете войски; медали, предназначени за войнишкия състав; предмети от войнишкото снаряжение и предмети за различни служебни дейности; лични вещи и документи, проследяващи както отделни моменти от предказармените и следказармени традиции и ритуали, така и вътрешноказармения всекидневен живот.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder