Видове багери, използвани в съвременното строителство

Видове багери, използвани в съвременното строителство

Едно от най-често използваните тежки съоръжения в строителния сектор е багерът. Те са необходими за осъществяване на различни проекти за изкопни работи, операции, свързани със строителни дейности и разрушаване. От съществено значение е да се разберат многото видове багери, за да се гарантира, че се използва подходящият за съответната задача. В този материал ще обхванем многото видове багери, ще обърнем внимание на техните приложения и ще разгледаме  предимствата и недостатъците на всеки един от тях. Ще разгледаме и предпазните мерки за безопасност, които трябва да се вземат при използването на багери, и препоръчителните процедури за поддръжка. До края на тази статия би трябвало да знаете повече за багерите и как да изберете най-добрия за вашия нов строителен проект.

Пълзящи / гъсенични багери

Големите, силни машини, наречени гъсенични багери, се използват за разрушаване, разчистване на терени и изкопни задачи. Те имат здрави стоманени гъсенични вериги, които им позволяват да се придвижват забележително лесно и да преминават през вода, кал, сняг и труден терен. Освен че имат силни двигатели и хидравлични системи, тези багери могат лесно да преместват и маневрират масивни предмети благодарение на тези характеристики. Пълзящите багери често имат на разположение различни прикачни устройства / инвентар, което ги прави универсални за редица задачи.

Колесни багери

Багерите, които се задвижват от колела се наричат колесни багери. Те могат да бъдат лесно управлявани, а големите колела им осигуряват стабилно задържане върху неравни или хлъзгави повърхности, което ги прави особено полезни за работа в ограничени пространства. Копаенето на траншеи, товаренето и разтоварването на строителни материали и други изкопни задачи често включват използването на колесни багери. Те се предлагат в различни размери, за да отговорят на нуждите на задачата, и често се използват в минния и строителния сектор.

Багери с голям обсег

Багерите с дълъг обсег са особен вид багери с удължено рамо, които се използват за разрушаване, драгиране и дълбоки изкопни работи. Тези машини са идеални за задачи, изискващи по-голям обсег, като изкопни работи, изграждане на основи и други дълбоки изкопи. Багерите с дълъг обсег се предлагат в различни размери и конфигурации, което дава възможност на клиентите да изберат модела, който най-добре отговаря на нуждите на техния проект. Освен това тези машини се предлагат с редица аксесоари, като кофи, лопати и хидравлични чукове, което ги прави достатъчно гъвкави, за да отговорят на редица изисквания за изкопни и строителни работи.

Компактни / мини багери

Най-малките и най-адаптивни членове на семейството на багерите са компактните багери. Те са идеални за ограничени места за изпълнение на задачи, като тези, които се намират в метрополисите или между сградите, и обикновено тежат между 4 и 10 тона. Задачите в областта на строителството, ремонта на дома и озеленяването често включват използването на компактни багери. Те са идеални за повдигане и преместване на вещи, както и за изкопаване на основи, траншеи и дупки. Благодарение на високото си съотношение мощност/тегло, което им позволява бързо да разрушават стени, сгради и други конструкции, компактните багери са идеални и за операции по разрушаване в урбанизираните територии. Мини багерите се използват често в големите градове при извършването на строително-ремонтни дейности, включително и транспортирането на строители материали. При положение, че търсите от къде да закупите строителни материали онлайн, то можете да го направите от магазина на Баущоф + Метал – https://shop.baustoff-metall.bg/

Ротационни багери

Ротационният багер е един от най-популярните. Той е здрава машина, която може да се използва за изкопни работи и пробиване. Често се използва при мащабни изкопни дейности, когато точността и прецизността са от решаващо значение. Той може да достигне работна дълбочина до 100 метра, тъй като е оборудван с въртяща се сонда и кофа. Роторният багер често се използва за трудни минни и строителни задачи, както и за прокопаване на геотермални кладенци.

В обобщение, багерите са гъвкав и мощен вид строително оборудване. Багерите могат да се използват за различни задачи – от полагане на основи и изкопи до строеж на пътища и събаряне на сгради. С подходящи приспособления багерът може да се използва за още по-специализирани дейности, като например теглене, повдигане и монтиране на огради. Разбирането на многото видове багери може да ви помогне да изберете най-добрия според спецификата на работата, за която искате да го използвате.

Често задавани въпроси

Какво може да се направи, за да се намалят разходите за поддръжка на багери?

Разходите за поддръжка на багери могат да бъдат намалени чрез извършване на редовни проверки и правилно поддържане на машините. Превантивната поддръжка, почистването на оборудването и редовната смяна на маслото и други консумативи са няколко примера за това. Като се експлоатира машината в границите, определени от производителя и без да се претоварва, животът на машината също може да се увеличи, респективно разходите за поддръжка да се редуцират. Всички тези действия биха довели до по-дълъг експлоатационен срок и по-малка нужда сервизна поддръжка и нужда от резервни части за багери, които можете да закупите от https://zeta-parts.com/c/rezervni-chasti-za-stroitelna-tehnika/rezervni-chasti-za-bageri

Какви предимства предлагат багерите в строителството?

Багерите са универсално строително оборудване, което може да се използва за редица изкопни задачи, като например изкопаване на траншеи и работа с копаене на основи. Те също така са лесни за маневриране в ограничени пространства и умеят да транспортират големи количества пръст и други материали. Освен това багерите се доставят с редица прикачени инвентари, които позволяват разнообразни приложения.

Какви са отрицателните аспекти на използването на багери в строителството?

Багерите могат да бъдат скъпи за притежаване или наемане, а за ефективното им използване са необходими обучени оператори. Освен това има опасност да навредят на околната среда или на строителните конструкции поради техния размер и/или неправилна употреба. Освен това използването на багери в чувствителни зони крие риск от значително негативно влияние върху околната среда и въглеродния отпечатък.

Какво влияние оказва размерът на багера върху неговите възможности?

Размерът оказва влияние върху радиуса на копаене, обхвата и капацитета на повдигане на багера. По-големите багери често имат по-голям радиус на копаене и възможност за повдигане, но обикновено струват повече и се нуждаят от повече пространство за работа. По-малките багери може да са по-маневрени, но може да не могат да изпълняват по-трудни задачи.

Ефективно ли работят багерите при всички видове строителни проекти?

Багерите могат да се използват за много различни строителни дейности, но не винаги могат да бъдат най-добрият избор. От друга страна, по-малките багери са по-подходящи за работа в ограничени или тесни пространства и може да не са в състояние да изпълняват мащабни изкопни задачи. Освен това, за прецизни дейности като разрушаване, специализираните инструменти и/ли машини са за предпочитане пред багерите.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder