Повече сделки с имоти във Видин и активизиране на собствениците. Ето и цените

Повече сделки с имоти във Видин и активизиране на собствениците. Ето и цените

Видин е град със сравнително малко имотни сделки, но с потенциал за развитие. Какво вещае бъдещето на града и региона базирано на статистическите данни разкриват от сайта за недвижими имоти във Видин Реалистимо.

С 30 на сто повече сделки за покупко-продажба на имоти са сключени във Видин през 2022 г. в сравнение с предходната, сочи статистиката на Агенцията по вписванията. През 2021 г. тези сделки са били 202521 а през 2022 г. – 2628 на брой. Най-големият брой покупко-продажби е регистриран през последните две тримесечия на предходната година, съответно 749 и 765 сделки. През същия период на предходната година те са били съответно 649 и 670.

Индексът на цените на жилищата в Северозападния регион на планиране, към който принадлежи и Видин са се увеличили средно с 10-12 на сто за период от 12 месеца, като за база се взима третото тримесечие на миналата година. С малко повече са нараснали цените при сделките за ново строителство – около 12 пункта спрямо тези на вече съществуващи имоти – 9,7 пункта.

Интересът към имотите във Видин се обуславя и от стартирането на дългоочакван инфраструктурен проект за областта. Участъкът Видин – Ботевград е приоритетен проект в плановете за инвестиции на Агенция „Пътна инфраструктура“ и е част от цялостното облагородяване на и модернизиране на трасето от Дунав мост 2 до свързването му с магистралите „Хемус“, „Тракия” и „Струма”. Скоростната отсечка Видин-Ботевград с дължина 190 км трябва да бъде завършена през 2027 г. Строителните работи вървят с планираната скорост и към края на юни т.г. се очаква да бъде пусната отрязъкът край с. Скравена между Ботевград и Мездра.

В същото време се забелязва активизиране от страна на собствениците на пазара на имоти. Все повече хора решават да предприемат постъпки към сделка с имот в града.

Ако до скоро частните лица изчакваха да видят на къде ще се насочи имотния пазар, то вече е ясно че сме в период на застой и че цените са сравнително стабилни. Това е причината все повече собственици да публикуват в Реалистимо и сайтовете за имотни обяви празни техни имоти за продажба и наем.

Съчетано с недостига на предлагане и все още задоволително търсене, това обуславя бърза имотна сделка на добра цена.

В момента цените на имотите във Видин са между 400 и 800 евро на квадратен метър в зависимост от местоположението и състоянието на имота. Цената на тристаен в Стария град (Калето) е 700-800 евро на квадрат. В квартал „Баба Тонка“ стойността на квадратен метър пада до около петстотин евро, а в кв. „Гео Милев“ може да се намери жилище и за четиристотин евро на квадратен метър. Наемите  града вървят между 350 и 600 лева на квадрат според местоположението на имота.

 

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder