Белоградчик отбеляза 173 години от въстанието в Северозападна България от 1850 година

Белоградчик отбеляза 173 години от въстанието в Северозападна България от 1850 година

Белоградчик отбеляза 173 години от въстанието в Северозападна България от 1850 лето. На събитието присъстваха Борис Николов кмет на община Белоградчик, Боян Минков председател на ОбС Белоградчик, Цветомир Тодоров директор на дирекция в Областна администрация Видин, Негово високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил, Архимандрит Антим – протосингел на Видинска митрополия, иконом Рафаил – архиерейски наместник на Белоградчишка духовна околия, Лозина Николова – областен председател на ПП ДСБ, Пенчо Ковачев – български журналист, сценарист и писател. Специален гост беше Владимир Зарев – писател и автор на романа „Лето 1850”.

Видинският митрополит Даниил в съслужие с архимандрит Антим и иконом Рафаил отслужи панихида, след което бяха положени цветя на гробовете на инициаторите на въстанието в двора на храм „Св. Вмчк Георги Победоносец“.

По традиция ученици, граждани и гости се включиха в литийното шествие до Паметника на загиналите въстаници в близост до Белоградчишката крепост.

„По своето величие, мащабност, преживян народен възторг и героизъм, въстанието в Северозападна България не отстъпва на Априлското, а избухва четвърт век по-рано”, каза в своето слово писателят Владимир Зарев.

Кметът на общината Борис Николов подчерта:
„Днес сме тук, за да изкажем признанието си към всички герои от това въстание. Техният героизъм е невероятен пример за нас и за бъдещите поколения. Убеден съм, че младите след нас ще продължат да честват по най-достоен начин това велико дело. Дълбок поклон пред героите!“

В знак на признателност бяха положени венци и цветя на паметника на обезглавените ръководители на въстанието от 1850 година. Честванията завършиха със заря.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder