Топ вести
07.12.2023 - Враца подготвя поредното издание на Празник на врачанските вина, ракии и мезета
07.12.2023 - Утвърдени са нови образци на задължителните документи по Закона за управление на етажната собственост
07.12.2023 - Разследват телефонна измама за над 69 хил. лева
07.12.2023 - Двама водачи на леки автомобили са настанени с фрактури в лечебни заведения след ПТП в гр. Вълчедръм
07.12.2023 - Остават броени часове до Концерт-спектакъла „Коледна суматоха“
07.12.2023 - Вкусно коледно меню за по-малко от 50 лв.? Мисия възможна с Lidl
07.12.2023 - Пиян младеж се блъсна в дърво край Оряхово
06.12.2023 - В Чирен бе осветен курбан за здраве и благополучие
06.12.2023 - Спортният клуб УШУ – Монтана спечели общо 17 медала от Републиканското първенство по Ушу и Кунгфу в Пловдив
06.12.2023 - На Никулден във Видин запалиха светлините на сребърното кандило-кораб в митрополитската църква
Приключи проектът на МИГ Западна Стара планина за съхраняване на местните обичаи и традиции 

Приключи проектът на МИГ Западна Стара планина за съхраняване на местните обичаи и традиции 


На 23.08.2023 г. в сградата на Община Георги Дамяново се проведе заключителната пресконференция по проект „Съхраняване и популяризиране на местните обичаи и традиции на територията на СНЦ „МИГ – Западна Стара планина-Копрен-Миджур-Чипровци, Чупрене, Георги Дамяново и Ружинци“ по Подмярка 19.1 „Помощ за подготвителни дейности“ в частта на малките пилотни проекти на мярка 19 „Водено от общностите местно развитие“ от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 г. На събитието присъстваха представители на заинтересовани страни, които бяха запознати с постигнатите резултати по проекта. 

Проектът популяризира местната идентичност на територията на СНЦ „МИГ – Западна Стара планина-Копрен-Миджур – Чипровци, Чупрене, Георги Дамяново и Ружинци“ чрез създаване на иновативни практики и приобщаване на местните общности към културното наследство. В рамките на проекта са проведени две информационни конференции, извършено е проучване и е изготвен анализ на културно-историческото наследство на теритоиторията на МИГ Западна Стара планина. Възстановени са и три местни обичая /“Флоралия“, „Виене на уруглицу /байряк/“ и „Гонене на змей“.  Проведен е и Фолклорен фестивал на местни обичаи и традиции „Копрен-Миджур“ в с. Ружинци. Създадени са три постоянни експозиционни обекта, популяризиращи местната идентичност. В Чипровци е изградена алея на чипровския килим с постоянни инсталации за излагане на килими. В Чупрене е разположена постоянна музейна експозиция ”Бит и култура на торлаците“, а в Георги Дамяново експозиция ”Лопушанското поречие от древността до наши дни”. В рамките на проекта са закупени: носии, сценични костюми, реквизит, декор, видео-стена, инсталации, оборудване и други. 

Проектът повиши информираността и авторитета на местните общности на четирите общини. Мотивирано е местното население за доброволно участие в дейности, свързани с популяризирането на местната идентичност. Създадени са положителни нагласи за промяна на местните политики в областта на културата, а общините, съставляващи МИГ са обединили ресурсите си за устойчиво местно развитие.

Общата стойност на проекта е в размер на 171 623,01 лв., от които 165 383,01 лв. са безвъзмездна финансова помощ  и 6240,00  лв. собствено финансиране.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder