Топ вести
07.12.2023 - Враца подготвя поредното издание на Празник на врачанските вина, ракии и мезета
07.12.2023 - Утвърдени са нови образци на задължителните документи по Закона за управление на етажната собственост
07.12.2023 - Разследват телефонна измама за над 69 хил. лева
07.12.2023 - Двама водачи на леки автомобили са настанени с фрактури в лечебни заведения след ПТП в гр. Вълчедръм
07.12.2023 - Остават броени часове до Концерт-спектакъла „Коледна суматоха“
07.12.2023 - Вкусно коледно меню за по-малко от 50 лв.? Мисия възможна с Lidl
07.12.2023 - Пиян младеж се блъсна в дърво край Оряхово
06.12.2023 - В Чирен бе осветен курбан за здраве и благополучие
06.12.2023 - Спортният клуб УШУ – Монтана спечели общо 17 медала от Републиканското първенство по Ушу и Кунгфу в Пловдив
06.12.2023 - На Никулден във Видин запалиха светлините на сребърното кандило-кораб в митрополитската църква
Община Видин отбеляза тържествено Деня на Съединението

Община Видин отбеляза тържествено Деня на Съединението

По традиция честването се организира пред паметника на Скърбящия воин на площад „Съединение“ в град Видин. Сред официалните гости на събитието бяха кметът на Общината д-р Цветан Ценков, заместник-председателят на 49-о Народно събрание Росица Кирова, народният представител Любен Иванов, областният управител на Видин Иво Атанасов и заместник областният управител Ани Арутюнян, председателят на Общинския съвет Генади Велков, заместник-кметът на Община Видин Десислава Тодорова, секретарят на Общината Емилиян Енчев и др. Присъстваха също представители на институции и организации, на политически партии, учители, ученици, граждани.

Слово по повод 138-годишнината от обединяването на Източна Румелия с Княжество България произнесе д-р Цветан Ценков. В него той подчерта важното значение на този исторически акт, който отваря нов път и възможности за развитие. „Негово неоспоримо достойнство е, че личните интереси и разногласия са пренебрегнати и волята на целия народ, на неговите политици, на държавната и духовната власт се превръща в голяма сила. В същото време на този ден отдаваме заслуженото на огромните усилия и високата цена, която плаща българският народ в името на националната идентичност и запазване целостта на държавата“ – заяви кметът. Той се спря на развитието на събитията, които водят до избухването на братоубийствената Сръбско-българска война и героичната защита на справедливата кауза, за която се бори българският народ и успява да защити единството на своята държава. Д-р Цветан Ценков припомни, че в тази война е и бойното кръщение на Трети пехотен Бдински полк, с чиито подвизи се гордеем и в чиято чест по-късно се ражда маршът „Бдинци, лъвове, титани“ – химн на старопрестолния Видин. „Паметникът на Скърбящия воин, пред който свеждаме глава днес, увековечава подвига на падналите в Сръбско-българската война. И той наистина е уникален, защото е единственият може би в света паметник на падналия войник, който не се радва на победата, а скърби за загиналите“ – отбеляза още в словото си видинският кмет. Той призова да отдадем заслуженото на нашите славни прадеди, обединили усилия и дали живота си, за да пребъде България и честити на всички присъстващи празника.

Честването на 6 септември продължи с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Скърбящия воин.

 

 

 

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder