Акцентите от Речта за състоянието на Съюза и техните дългосрочни и краткосрочни влияния върху местната власт и общност

Акцентите от Речта за състоянието на Съюза и техните дългосрочни и краткосрочни влияния върху местната власт и общност

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен произнесе тази сутрин своята реч за състоянието на Съюза пред Европейския парламент. Фон дер Лайен постави няколко акцента в тази своя знаменателната и последна реч от мандата на текущата Европейска комисия, които имат отражение не само на европейско и национално, но и на местно равнище. Ето част от тях:

Предстоящите европейски избори: Изборите определят представителите на всяка една държава в Европейския парламент. Парламентът е гласът на гражданите и защитава интересите им. За местната власт е важно гражданите да гласуват както в местните избори, така и в европейските. Европейският парламент като съзаконодателен орган взема важни и определящи решения в интерес на гражданите.

Подкрепа за европейската промишленост и декарбонизация: Европейският зелен пакт не само се стреми да опази нашата планета, но и да гарантира бъдещото ни благоденствие. Този пакт пренасочи фокуса от климата към икономиката, като насочи инвестициите и иновациите в правилната посока. Вече виждаме резултати от тази стратегия, а и ще продължим и в бъдеще да виждаме, ето защо местните власти е необходимо да стимулират инвестиции в местната промишленост чрез създаване на нови работни места и икономически възможности. Декарбонизацията може да наложи изменения в енергийния и транспортния сектор, които в дългосрочен план биха се отразили положително върху местния живот и бизнес.

Икономически предизвикателства: По думите на председателя на ЕК е необходимо да се подобри достъпът до пазара на труда, особено за младите хора и жените. Има нужда и от квалифицирана миграция. Трябва да се отговори на радикалните промени в технологиите, обществото и демографията. Призова социалните партньори да са „в центъра на нашето бъдеще“. Недостигът на хора и умения, инфлацията и стопанската дейност на предприятията могат да засегнат негативно местните общности, като повлияят на трудовия пазар, цените на стоките и услугите, както и стабилността на бизнеса в региона.

Грижа за малките и средни предприятия:. Европа започва да понижава цените на енергия, каза Урсула фон дер Лайен. Припомни „умишления опит на Владимир Путин да използва газа като оръжие“. Мнозина смятаха, че няма да разполагаме с достатъчно енергия да преживеем зимата. Но успяхме. Успяхме, защото бяхме единни. Използваме кризата, за да инвестираме във възобновяеми енергийни източници, подчерта тя. Обяви още, че преди края на годината ще се назначи представител на ЕС за малките и средните предприятия, който ще ѝ е пряко подчинен. Целта е да се чува пряко от МСП за ежедневните им предизвикателства. По този начин ще се наблегне на грижата и развитието на малки и средни предприятия, които са важен стълб на местната икономика.

Рамка за изкуствения интелект: Въвеждането на изкуствения интелект може да има влияние върху образованието и работната сила в местната общност, като наложи нуждата от нови умения и обучение.

Допускането на България и Румъния в Шенген: Допускането на България и Румъния в Шенген може да има практически последици за местните общности, тъй като това ще улесни движението на хора и стоки, и подобри сътрудничеството в граничните региони какъвто е Видинска област.

Закрила на украинските граждани и бъдещето на Украйна в ЕС: Закрилата на украинските граждани и бъдещето на Украйна подчертава важността на мир и стабилност в Европа, което може да се отрази на местни инициативи за сътрудничество и подкрепа на бежанци или украински общности.

Разширяването на ЕС: Ако ЕС се разшири с нови държави, това може да има дългосрочни икономически и културни влияния върху местните общности и власти, като така ще се разширят възможностите за сътрудничество и обмен между България и съседните държави като Сърбия и Северна Македония.

Всичко това предоставя на местните власти и общности възможност да се ангажират, планират и реагират на промените в политиките и приоритетите на ЕС, за да улеснят благосъстоянието си. Речта за състоянието на Съюза не е само събитие на национално или европейско ниво, тя има дългосрочни и краткосрочни последици върху местните общности и власти и те могат активно да участват в процеса и да гарантират, че техните интереси са представени и зачитани в решенията и политиките на ЕС.

Речта подчерта важността на единството и солидарността на ЕС във време на предизвикателства. Тази реч съдържаше и своята емоционална част, с която Урсула фон дер Лайен напомни, че Европа е «континент в хармония с природата и начело на новите технологии, континент, обединен в свобода и мир.»

Фон дер Лайен подчерта важността на сътрудничеството и обединението на държавите-членки на ЕС, което подкрепя емоционалната връзка между тях. Тя беше решителна и амбициозна, изразявайки убеждението си, че ЕС може да преодолее предизвикателствата и да се превърне в по-силна и по-устойчива сила в света.

В речта си тя съчета изразяването на гордост и мотивация за постигане на амбициозни цели, което засилва връзката с общностите и регионите в ЕС, като ги вдъхновява да се ангажират с бъдещето на Съюза.

 

Коментар на Сабрина Калъчова, ЕВРОПА ДИРЕКТНО Видин

 

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder