Цената на дизела и бензина ще надхвърли 3 лева до края на септември

Цената на дизела и бензина ще надхвърли 3 лева до края на септември

Според прогнозата на Димитър Хаджидимитров председател на Асоциацията на българските производители, търговци, вносители и превозвачи на горива, цената на дизела и бензина ще надхвърли 3 лева до края на септември.
Пред БНТ Хаджидимитров коментира, че големите производители на петрол решиха, че цени от 72 долара за барел не ги устройват и затова на два пъти намалиха добивите. В същото време през септември САЩ обявиха, че петролните им резерви са отбелязали огромен спад в сравнение с август и това доведе до 25% ръст на цената на петрола, коментира още Хаджидимитров.

снимка: БНТ

От Асоциацията на производителите, вносителите, търговците и превозвачите на горива са обезпокоени от краткия срок, който депутатите гласуваха на първо четене за прекратяване на дерогацията за внос на руски петрол. Предвижда се налагането на петролното ембарго да стане в едномесечен срок след приемане на законовата промяна. Сметките показват, че ако законът бъде гласуван до края на септември, от ноември вече бургаската рафинерия да премине само на неруски петрол.

„Този преход трябва да бъде по-плавен. Ако сега се сключи договор за неруски петрол, поне 2-3 месеца са нужни, за да пристигне той в рафинерията и да бъде преработен. Опасяваме се, че ако се гласува 30 дневен срок, може да се получи период, в който да няма доставки“, каза още Хаджидимитров.

Търговците на горива очакват след премахването на дерогацията за руския петрол горивата в страната да поскъпнат с около 5.6 ст. за литър, за да се изравним със средните цени на средиземноморския пазар.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder