Община Ружинци и доброволци възстановиха достъпа до чешма в село Плешивец

Община Ружинци и доброволци възстановиха достъпа до чешма в село Плешивец

След няколко дни работа възстановихме чешмата на 450 м. от път Е-79 п Ружинци – Монтана в посока отбивката на горния разклон за с. Плешивец, сподели кметът на община Ружинци Александър Александров .Чешмата се намира в местността Панкини круши в една долчинка в ляво от пътя към Плешивец.
Започнахме с прокарването на път, който подсипахме с трошен камък и отводняване на района, споделя още кметът на общината.  В работата се включиха и доброволци. Открихме етернитови тръби, които захранват каптажа, но не успяхме да ги отпушим и затова направихме канал, извадихме тръбата, която беше поставена в каменното корито. Поставихме тръби , оправихме канавката по пътя, за да не може скатната вода да залива чешмата и района. Откри се текст: „Чешма направи се от селото воден фонд 1932 година“. Иво я изрисува с черна боя и се открои целия й блясък…

Легенда за чешмата

Една от легендите гласи, че преди много години се появила подземна вода на отсрещния хълм в местността при голямото дърво на Гламата ( скалист хълм, който е бил дъно на море, защото са намирани раковинки и миди) , където имало и оброк и заплашвала да отнесе селото. Брестовете ( там е имало римско селише, което е било захранвано с вода по керамични тръби, които стигат да моста за Белотинци Събрали се старейшините и решили да запушат водата, но с какво? Нямали днешната техника, но имали вълна, която стригали от хилядите овце. И колкото и безумно да ни се струва това, те натоварили 12 руна вълна и запушили извора, спрели водата, но…. Водата си знае работата и се появила в отсрещното дере…като изворче, но минали много години, столетия и през 1931 г. кмета събрал първенците и решили със собствени средства да направят чешмата, като изсекат скалата и направят корито и корита за поене на животните. Направили ФОНД , нещо модерно за времето си, сдружение за набиране на средства.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder