Плевнелиев издаде указа за новия шеф на ВКС

Плевнелиев издаде указа за новия шеф на ВКС

В съответствие с дадените му от Конституцията правомощия президентът Росен Плевнелиев издаде указ за назначаването на съдия Лозан Панов за председател на Върховния касационен съд.

Указът бе издаден след проведена от държавния глава среща с избрания от ВСС за председател на ВКС, съобщиха от „Дондуков“ 2.

Припомняме, силен бе натискът от много странипрезидентът да не издава този указ.

В съобщението се изтъква, че президентът и екипът му сапроследили цялата процедура за избор на председател на ВКС, в рамките на която всеки един от кандидатите представи публично своята визия по ключови за съдебната система въпроси.

Обръща се внимание, че неправителствени организации, магистрати и всички членове на ВСС са имали възможност да изразят становище, да поставят своите въпроси и да получат отговори. Кандидатурите бяха публично известни месеци преди ВСС да избере председател на ВКС. През този период всички заинтересовани можеха да изразят своята позиция, се казва в изявлението.

Държавният глава коментира и най-сериозно дискутирания въпрос – начинът на гласуване във ВСС, като заявява, че изборът във ВСС се извършва от малък брой хора и организацията на който и да е начин на избиране на кандидата – електронно или с бюлетини, не би следвало да представлява някакъв проблем.

Нямало е пречки ВСС да се съобрази с обществените очаквания, както и с публичния апел на съдия Панов (таен вот с бюлетгини, б.р.) и да организира избора по начин, който да изключва всякакви съмнения за независимостта на вота на всеки един от членовете на Съвета. Това би довело до много по-висок начален кредит на доверие към избрания кандидат и към съдебната система като цяло, изтъква Плевнелиев.

Въпреки това той не смята за правилно да откаже назначение, като стъпва единствено на недоказани хипотези. В едно демократично общество възможността за изразяване на различни мнения при назначения на ключови постове е основополагащо, но също толкова важно е оспорването на определено решение да почива на убедителни доводи, заявяват от Дондуков 2.

Президентът обръща внимание, че няма как едновременно да бъдат спазени принципите за тайната на вота и за публична аргументация от всеки член на ВСС за кого е гласувал, защото двата принципа взаимно се изключват.
Освен това е въпрос на конституционна уредба кое да бъде предпочетено – тайната на вота или публичната аргументация, за да се отговори в най-голяма степен на обществения интерес.

Споделената компетентност, предвидена от Конституцията, не означава, че президентът може да изземе решаващата роля на ВСС и да откаже назначаването, без да има каквито и да било аргументи.

Евентуален отказ на президента да назначи предложения кандидат трябва да бъде мотивиран с факти, поставящи под съмнение професионалните и моралните качества на кандидата или способността му да се справи с поста, за който е избран, заявява още държавният глава.

На срещата с Росен Плевнелиев съдия Панов е заявил, че като ръководител на съда ще отстоява принципа за независимост на съдиите, тъй като това стои в основата на недоверието към системата.

Според него решенията на магистратите трябва да се вземат само въз основа на закона, а не под натиск или външни влияния. Лозан Панов пое и ясен ангажимент да работи активно за продължаване на реформата в съдебната система, предвидена в приетата от Народното събрание стратегия.

 

http://news.ibox.bg/

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder