Обяснихме на латвийския посланик колко важно е за ЕС да сме част от Шенген

Обяснихме на латвийския посланик колко важно е за ЕС да сме част от Шенген

За общата европейска сигурност е много важно България да бъде част от Шенген. Този акцент постави председателят на Народното събрание Цецка Цачева по време на съвместно заседание на парламентарните комисии по външна политика и по европейските средства.

Народните избраници от тях поканиха на изслушване посланика на Латвия у нас Илгварс Клава, за да разкаже какви ще бъдат приоритетите на Латвия по време на председателството им на Европейския съюз.
Припомняме, от началото на годината именно Латвия пое председателството на Европа и извади на преден план мотото „Конкурентна, дигитална и ангажирана Европа“.

Депутатите поискаха да разберат действията на Латвия не само от любопитство, но и поради факта, че през 2018-та година именно България ще поеме председателствотона ЕС.

Още преди да чуе думите на посланика парламентарната шефка призна, че е впечатлена от мотото на Латвия. Цачева обърна внимание и на това, че страната ни оценява високо изразената подкрепа на Латвия за присъединяването на България към Шенгенското пространство.
За общата ни европейска сигурност е много важно България да бъде част от Шенген„, напомни Цецка Цачева.

В изложението на приоритетите за председателство на ЕС посланик Клава постави фокус върху енергийните въпроси. По думите му България и Латвия си приличат много по отношение на енергийните доставки и диверсификацията им.
Ние също зависим от един монопол и един доставчик„, призна посланикът на Латвия у нас и посочи, че латвийските управляващи се борят, за да диверсифицират енергийните си доставки, да имат повече доставчици и съответно по-голяма сигурност.

България е една чудесна страна„, ни похвали посланик Клава.

По отношение на председателството на ЕС от страна на Латвия той не пропусна да увери, че те ще се представят като прагматични и честни брокери, както и като добри мениджъри.
Това ще бъде едно много динамично председателство„, загатна още посланик Клава.

Приветстваме начина, по който Латвия води своето председателство на ЕС„, обяви от своя страна и председателката на парламентарната комисия по външна политика Джема Грозданова.

Внимание към Шенген и присъединяването на страната ни към него обърна и председателят на парламентарната комисия по европейски въпроси Светлин Танчев, който отсече, че няма как да има една по-конкурентна Европа без България и Румъния да са част от Шенген.
„Въпросът е политически и ще сме благодарни да получим вашата подкрепа“, призова Танчев латвийската страна.

Не на последно място от изслушването на посланик Клава стана ясно, че латвийското правителство не е било от най-пестеливите при подготовката на председателството на ЕС и то е излязло на държавния им бюджет около 100 млн. евро. В тези пари се включва дори и културните събития, но пък не влизат разходите за срещите в Брюксел и обучението на персонала там.

„Не бих казал, че това е най-евтиният възможен модел“, призна посланикът на Латвия у нас, но и подчерта, че не е и най-скъпият.

Като причина за високата сметка за председателството той посочи тежката икономическа криза през последните години, заради която са били съкратени много служители, а впоследствие за самото председателство е трябвало да бъдат назначени нови хора.

 

http://news.ibox.bg/

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder