Топ вести
12.08.2022 - Деветима членове на БСП Видин прекратиха членството си в партията
12.08.2022 - Седем дни – седем вида сладолед!
12.08.2022 - Омбудсманът Диана Ковачева с информационна среща и приемна за гражданите във Видин  
11.08.2022 - С мобилното приложение на НАП проверяваме здравния си статус и контролираме издаването на касови бележки
11.08.2022 - Четирима обвиняеми за убития при масов бой мъж в Лом
11.08.2022 - „Булгаргаз“ ЕАД получава 800 млн. лв. заем от държавата за закупуване на природен газ
11.08.2022 - Сдружение „Активно общество“ изпълнява проект за превенция на зависимостите сред видинските младежи
11.08.2022 - Временно е ограничено движението в двете посоки по път I-1 Видин – Монтана в участъка Жеглица – Ивановци
11.08.2022 - Завърши ремонтът на сградата на НЧ „Христо Ботев-1926“ – село Дреновец
11.08.2022 - Преобразяването на електрическите табла в Белоградчик продължава
Опозицията извоюва извънредно заседание в НС за препитване на министрите

Опозицията извоюва извънредно заседание в НС за препитване на министрите

Депутатите със заплаха да работят още 20 часа по искане на Атака. Всичко се случи преди началото на парламентарния контрол, след като депутати се ожалиха, че не им се придвижвали въпросите от парламентарния контрол.

Първи тон даде социалистът Димитър Горов, за чието питане към здравния министър Петър Москов така и не идвало ред.

Националистът Десислав Чуколов също се оплака, че въпросът му към енергийния министър Теменужка Петкова бил забутан най-надолу в реда за въпроси и най-вероятно нямало да се стигне до него. Добре е тя да дойде да се запознаем с нея, предложи атакистът.

Той настоя за удължаване на парламентарния контрол до изчерпване на контрола. „За“ предложението бяха 32 депутати, 1 „против“, 16 „въздържал се“. Нямаше обаче кворум от 78 депутати, за да мине предложението.

Националистът настоя Цецка Цачева да покани отсъстващите депутати в зала, за да се събере кворум. Чуколов обясни, че от ПФ имало само двама души в зала. Нашата парламентарна група е в целия си състав, аргументира се той.

Сега дойдоха, работното ни време е от 9.00 часа, парира Цачева нападките на атакистите. Чуколов не се даде и поиска прегласуване.

Председателят на парламента все пак предупреди, че ако се приеме предложението на националистите ще е нужно над 20 часа пленарно време, за да се изчерпи целият кръг въпроси от контрола.

Отново нямаше кворум, но явно Цецка Цачева се обърка и обяви, че предложението е прието. След кратки консултации се оказа, че няма да има извънреден маратон по парламентарен контрол.

След почивката обаче се оказа, че социалистите са намерили пролука в парламентарния правилник, която не е в полза на Цачева. По думите на Мая Манолова, няма изискване за кворум по време на парламентарен контрол, тоест решението за удължаване на министерското препитване до края на въпросите би трябвало да е прието.

Ще подготвя нарочно писмо до ръководството на всички парламентарни групи за правене на предложения в промяната на правилника за провеждане на парламентарния контрол, реши по казуса парламентарната шефка от ГЕРБ. Тя се разпореди до приемане на предложенията на различните партии промяната в поредността на министрите и тяхното участие да се извършва от председателския съвет.

В крайна сметка тя така и не оповести, че удължава контрола до изчерпване на въпросите, което предизвика недоволни подвиквания от страна на някои депутати.

Атака не се даде за дългия работен ден. Националистите поискаха извънредно заседание във вторник с единствена точка – парламентарен контрол.

Председателят на парламента Цецка Цачева удовлетвори желанието им.

След няколко въпроса от парламентарния контрол, ентусиазмът на опозицията за по-дълъг работен ден отново взе връх. Мая Манолова излезе на трибуната и поиска да се удължи контрола до изчерпване на всички питания къменергийния министър Теменужка Петкова.

Социалистката поиска депутатите да се запознаят с министърката. На нея и без това й е трудно да дойде до пленарна зала, обясни Манолова и затова поиска по-дълго присъствие на Петкова в сградата на парламента. Да имаме удоволствие да побеседваме по-дълго с нея, настоя червената депутатка. Предложението пак не мина заради липса на кворум.

 

http://news.ibox.bg/

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder