Повече обяснения за 16-те милиарда поиска Калфин от Горанов

Повече обяснения за 16-те милиарда поиска Калфин от Горанов

Дали да се вземе нов заем от 16 млрд. лева – това е преценка на министъра на финансите. Така вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин коментира пред Дарик радио решението на кабинета да изтегли нов заем.

По думите му министър Горанов все пак трябва да даде повече обяснения. „Част от заема отива за изплащане на вече взети задължения, на които им излиза падежът – 2/3. Другата 1/3 е за покриване на дефицита“, разясни Калфин.

Социалният министър подчерта, че АБВ е поискала да бъде направен точен разчет за заема, написана е и много висока лихва: „Гласувах го в Министерски съвет, защото там има повече доверие, но ПГ не прави това, което прави министърът“.

Вицепремиерът каза, че още през декември е взето решение за т. нар. мостов заем „без цялата процедура, тъй като през януари имаше голямо плащане по държавния дълг. Даде се предварително финансиране, за да можем да поемем това плащане. Сега върви нормалната процедура за отпускане на заем, която минава и през парламента“.

Все още има различия относно възрастта за пенсиониране, заяви във връзка с другата актуална тема Ивайло Калфин.

„Имаме една пенсионна система, която всички казват, че не работи добре. Знае се какво трябва да се направи – пенсионната система трябва да е по-независима, да има възможност да осигурява по-добри пенсии, трябва да бъде дългосрочна. Всеки трябва да направи някаква отстъпка. Тук се включва възраст за пенсиониране, стаж, категорийни работници, осигурителни вноски. Не може който и да е от участниците – синдикалните партньори, политическите партии – да каже, че това няма да се променя, защото тогава няма как да се постигне баланс“, предрече Калфин.

По думите му няма смисъл синдикати и работодатели да правят протести.

„Вместо след 2 години да се вдигат с 2% вноските за пенсия, аз предлагам вместо това от догодина да започне по малко да се вдигат и този процент ще постигнем след 6 години. Така, без да усетят работодателите, ще имаме не малка допълнителна сума в бюджета“, подчерта социалният министър.

Вицепремиерът Ивайло Калфин обяви, че на 19 февруари ще има заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

 

http://news.ibox.bg/

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder