СРС скандалите у нас били като епидемии

СРС скандалите у нас били като епидемии

За операция „Червей“ може да се говори едва когато стане ясно кой е заявителят на подслушването, кой е разрешил използването на СРС, кой е експлоатирал това, за да се направят съответните изводи. Но по-притеснителното в случая е, че подобни скандали придобиват епидемичен характер и това не ползва обществото, а разчиства единствено лични сметки“.

Това заяви по време на пресконференция в Пловдив в отговор на въпрос за скандала с подслушването на протестиращи ген. Валентин Петров от АБВ, бивш шеф на НСБОП и бивш главен секретар на МВР.

Той и зам.-председателят на партията Румен Петков бяха категорични, че допускането на това ключови фигури в държавата да използват всеки един подобен случай – деморализира сужбите и задълбочава конфронтацята между обществото и службите. Ситуацията ще остане такава, докато не спре безнаказаното изнасяне на класифицирана информация“, категоричен бе ген. Валентин Петров, цитиран от пресцентъра на АБВ.

И президентът, и премиерът отбягват разсъжденията в посока цялостно законодателно решение в сектор „Сигурност“. Това заяви на пресконференция Румен Петков по повод изказване на президента Росен Плевнелиев ден преди това, оспорило оценката на премиера за работата на председателя на ДАНС Владимир Писанчев.

„Оценката за работата на Писанчев не е тудно да бъде оспорена.Президентът има правомощията съобразно новия закон да реши казуса. Тук сериозният въпрос е дали подобен публичен сблъсък между президент и премиер е продуктивен, когато става дума за националната сигурност“, добави Румен Петков.

По думите на заместник-председателят на АБВ има подготвени добри основи, които се нуждаят от доработка: закони за Националната служба за охрана, за Националната разузнавателна служба, за Военното разузнаване и като цяло рамковия закон за сектор „Сигурност“. Независимо от това, че има такива приети закони, сега секторът се замеря секстравагантни идеи„, добави Румен Петков и цитира предложения за обединяване на военното и цивилното разузнаване, разпускане на някои от службите и др.

Според Румен Петков радикалната промяна в сектора, в частност в ДАНС далеч не носи само персонален характер. Нужен е задълбочен и смислен анализ на състоянието и дейността на различните звена, в това число след излизането на службата за борба с организираната престъпност от ДАНС. Свеждането на въпроса до персонален състав на ръководството не изчерпва проблемите, които са натрупани там, нито е отговор на въпроса, каза още Румен Петков.

 

http://news.ibox.bg/

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder