Топ вести
12.04.2024 - Назначени са трима заместник-министри
11.04.2024 - Заместник-кметът Борисова награди част от победителите в конкурса „С очите си видях бедата“
11.04.2024 - Грандиозно лекоатлетическо събитие ще се проведе във Видин през следващите четири дни
11.04.2024 - Продължава приема на проектни идеи по Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“
11.04.2024 - За любовта като зависимост, лъжата, парите и кариерата в петия сезон на подкаста на Мадлен Алгафари
10.04.2024 - iPhone 12 64GB и iPhone 13 128GB се предлагат с до 150 лева отстъпка в онлайн магазина на Yettel
10.04.2024 - Кметът на Видин д-р Цветан Ценков проведе среща с представители на висши учебни заведения
10.04.2024 - От читалището в Ново село сигнализираха за нередности при разпределението на читалищната субсидия
10.04.2024 - Видинчанин с 3,48 промила алкохол зад волана се заби в мантинела
10.04.2024 - Монтират нови 100 камери за видеонаблюдение във Враца
ЕРП-та са искали високи наеми на електрическите стълбове

ЕРП-та са искали високи наеми на електрическите стълбове

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи глоби на трите електроразпределителни компании – ЧЕЗ, ЕВН и „Енерго-про“, заради необосновано високите цени, които дружествата определят за отдаване под наем на електрическите стълбове за изграждане на кабелни мрежи за телевизия, интернет и телефония. Санкцията, наложена от КЗК на „ЧЕЗ Разпределение“, е в рамер на 558 446 лв. За „ЕВН България електроразпределение“ глобата е 441 380 лв., а за „Енерго-про мрежи“ – 167 256 лв. Комисията е постановила прекратяване на нарушението и практиките, прилагани от трите дружества.

Инициатива за производството

Производство срещу ЕРП-тата започна през 2013 г. по инициатива на Българската асоциация на кабелните комуникационни оператори (БАККО) заради високите цени за наем. В случая става въпрос за по-малките населени места, където на практика няма друга алтернатива за прокарването на тези кабели. Преди време председателят на БАККО Димитър Радев беше коментирал пред „Капитал Daily“, че в последните три години цените за наем на стълбовете на трите ЕРП са се увеличили многократно и по думите му за някои кабелни оператори този разход е достигнал до 20% общите им разходи за прокарване на мрежата.

Анализът на КЗК

Според пазарния анализ на КЗК „не съществуват други способи, които са икономически целесъобразна алтернатива на стълбовете на електрораазпределителната мрежа ниско напрежение за изграждане на електронносъобщителни мрежи“. Поради тази причина всяко ЕРП е предприятие с господстващо положение в границите на лицензионната си територия, допълват още от КЗК.

Разследването е установило, че разпределителните дружества не водят отделно счетоводство за отдаването под наем на стълбовете, което означава, че разходите са част от основната им дейност. Въпреки това с тези разходи е натоварена и цената за наем, което според комисията означава, че не са отчетени обективните фактори, които влияят на нейния размер, което естествено води до нейното увеличение. Поради това цените за наем, определени от ЕРП-тата, са „необосновано високи и имат експлоатативен ефект върху електронносъобщителните оператори и техните клиенти“, заключава комисията.
Оттам напомнят, че трите решения могат да бъдат обжалвани пред Върховния административен съд.

Против решението

По повод глобата от ЧЕЗ коментираха, че компанията работи изцяло в съответствие с българското и европейското законодателство, включително и антимонополното, и не злоупотребяват с господстващо положение. От дружеството допълват, че ще обжалват в законоустановения срок решението на КЗК. „Цените за отдаване под наем на стълбовете са икономически обосновани и законосъобразни. Те са определени на пазарен принцип, като се отчитат всички допълнителни разходи по поддържането и обезопасяването на стълбовете, които са собственост на „ЧЕЗ Разпределение България“, коментира още компанията.
Oт „Енерго-про“ също казват, че не приемат решението на КЗК и ще го обжалват. От компанията заявяват, че цените за наем на стълбовете са образувани въз основа на пазарен и икономически анализ на реалните разходи на време, труд и ресурси от страна на дружеството.
От „ЕВН България“ също ще обжалват решението. Оттам коментираха, че компанията е предоставила множество доказателства, оборващи твърдението на КЗК за „необосновано високи цени“, включително независима експертиза, които обаче изцяло са игнорирани от КЗК, без за това да се представят обосновани доводи.

 

http://www.capital.bg/

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder