Топ вести
12.04.2024 - Назначени са трима заместник-министри
11.04.2024 - Заместник-кметът Борисова награди част от победителите в конкурса „С очите си видях бедата“
11.04.2024 - Грандиозно лекоатлетическо събитие ще се проведе във Видин през следващите четири дни
11.04.2024 - Продължава приема на проектни идеи по Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“
11.04.2024 - За любовта като зависимост, лъжата, парите и кариерата в петия сезон на подкаста на Мадлен Алгафари
10.04.2024 - iPhone 12 64GB и iPhone 13 128GB се предлагат с до 150 лева отстъпка в онлайн магазина на Yettel
10.04.2024 - Кметът на Видин д-р Цветан Ценков проведе среща с представители на висши учебни заведения
10.04.2024 - От читалището в Ново село сигнализираха за нередности при разпределението на читалищната субсидия
10.04.2024 - Видинчанин с 3,48 промила алкохол зад волана се заби в мантинела
10.04.2024 - Монтират нови 100 камери за видеонаблюдение във Враца
Още евросубсидии за земеделие тази година

Още евросубсидии за земеделие тази година

Земеделски евросубсидии все пак ще има тази година. Макар милионите още да не са уточнени, от министерството обявиха, че освен вече задвижените 150 млн. евро към желаещите да инвестират в агростопанствата си, ще има и допълнително разпределени средства през есента. Още този месец ще започне и отсяването на проекти за млад фермер, където ще отидат други 35 млн. евро. Има и финансиране за ползване на консултантски услуги.
Така, макар държавата да се забави с одобрението на новата Програмата за развитие на селските райони 2014 – 2020 (ПРСР), средства все пак ще има. За другите мерки трябват специални наредби, които все още не са създадени.

За младите фермери

В края на юни ще стартира първият прием на проекти по една от дълго чаканите мерки – за млади фермери. „Стартова помощ за млади земеделски стопани“ е с бюджет 35 млн. евро.
Малко преди това пък ще бъде отворена и мярка 2.1. „Консултантски услуги за земеделски и горски стопани“, чиято цел е да подпомага младите фермери с безплатно изготвяне на бизнес планове от страна на Националната служба за съвети в земеделието. Консултациите ще се извършват във всеки от офисите на службата в страната и включват пакет безплатна консултантска помощ, безплатно изготвен бизнес план и заявление за кандидатстване, подкрепа и безплатни съветнически услуги през целия период на изпълнение на бизнес плана и дейностите в стопанството.

За инвестиции

В началото на ноември тази година се очаква да бъде отворен и втори прием за проекти по най-атрактивната подмярка – 4.1. „Инвестиции в земеделските стопанства“.

През април Министерството на земеделието позволи авансово кандидатстване в първия прием по нея, който се радваше на свръхинтерес – бяха подадени проекти за малко над 966.3 млн. лв., или три пъти над бюджета на мярката от 150 млн. евро. Това е и най-търсеният инструмент за субсидиране на стопанствата по Програмата за развитие на селските райони, защото чрез него се финансира купуването на нова техника и разходите за модернизация на фермите.
Големият интерес обаче наложи в първия да има класиране на проектите и оценяване по точки, тъй като няма как всички те да бъдат одобрени. Засега обаче от агроведмоството не конкретизират с какъв бюджет ще бъде вторият транш. Общата сума по цялата мярка 4„Инвестиции в материални активи“ е 753 млн. евро за целия период.
Засега не са обявени и средствата по другите предстоящи мерки – през октомври е предвиден прием по подмярка 4.2. „Инвестиции в преработка/маркетинг на земеделска продукция“. Прием на документи ще бъде отворен и за подмярка 19.1 „Помощи за подготвителни дейности“, която е свързана с подхода ЛИДЕР, който цели основно коопериране на производители. Същия месец се очаква да бъде отворена и подмярка 2.2. „Създаване на консултантски услуги“.
Индикативният график с конкретните дати за отваряне на приемите е публикуван на страницата prsr.government.bg.

 

http://www.capital.bg/

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder