Растежът на производството в еврозоната и Китай остава слаб

Растежът на производството в еврозоната и Китай остава слаб

Производственият сектор в еврозоната се е представил по-слабо от първоначалните оценки през май, докато в Китай бизнес активността в индустрията отчита само слаб растеж, съобщава Reuters. Според индекса на мениджърските поръчки (PMI) за производството основните икономики в еврозоната продължават да изпитват проблеми. Това е разочароваща новина за Европейската централна банка (ЕЦБ), която предприе радикални мерки, за да се справи с дефлацията в региона и да стимулира растежа.

През април изглеждаше, че мерките дават резултат, тъй като компаниите повишиха цените на стоките и услугите си за пръв път от осем месеца. През май обаче цените са останали непроменени. В началото на март ЕЦБ започна да изкупува ценни книжа на стойност 60 млрд. евро месечно.

Умерен растеж

Изготвяният от Markit PMI индекс за производствения сектор е достигнал 52.2 пункта през май, което е повече от 52 пункта през април, но е по-ниско от първоначалните измервания. Все пак показателят остава за 23-ти пореден месец над нивото от 50 пункта, разделящо свиването от растежа.

„Темпът на растеж е по-скоро умерен, отколкото впечатляващ, а някои страни очевидно продължават да страдат. Слабостта е концентрирана в основните икономики на еврозоната, като във Франция производственият сектор продължава да отчита спад, а в Германия растежът е минимален“, изтъква Крис Уилямсън, главен икономист на Markit. Тези резултати в двете най-големи икономики в региона са донякъде компенсирани от Испания и Италия, където секторът отчита най-бързия си ръст от съответно осем и четири години. Производственият PMI индекс на Великобритания, която е извън еврозоната, също е нараснал.

Китайски растеж

В Китай официалният PMI индекс на производствения сектор е достигнал 50.2 пункта през миналия месец спрямо 50.1 през април. Фирмите обаче отчитат спад на търсенето от чужбина, което е довело до съкращаване на работници. Отделно проучване показва, че забавянето на икономическия растеж в Китай вече се отразява и на сектора на услугите, който досега беше позитивно изключение в статистиките. Неговият PMI индекс е спаднал до най-ниското ниво от декември 2008 г.

Последните проучвания подкрепят очакванията, че властите ще трябва да предприемат нови стимули за икономиката в близките месеци, макар вече да са понижавали основната лихва три пъти за последната половин година. „Китайската икономика продължава да е затруднена. Ако изтичането на капитали продължи с тези темпове, очакваме централната банка да понижи изискванията за паричните резерви на търговските банки с още 1%, а лихвите да бъдат свалени с оше 25 базисни пункта“, заявяват анализаторите от ANZ Bank. Експертите от HSBC също прогнозират, че Пекин ще реагира на слабите данни с по-агресивно разхлабване на паричната политика.

 

http://www.capital.bg/

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder