Берлин стана първият германски град с таван за цените на наемите

Берлин стана първият германски град с таван за цените на наемите

От първи юни хазяите в Берлин нямат право да увеличават наемите повече от 10% над средната за страната стойност, съобщава The Guardian. Властите в града вече взеха подобни мерки, за да защитят настоящите наематели. Сега обаче регулацията ще засегне и новите договори за жилища в немската столица.

Берлин е първият град в Германия, който поставя таван на наемните цени. През март т.г. парламентът одобри закон, насочен към райони с недостиг на жилища. „Поставянето на такова ограничение е много важно за Берлин, защото разликата между наема, платен според съществуващите и новите договори, е изключително голяма“, казва управляващият директор на берлинската асоциацията на наемателите Райнер Уайлд. Според него фактът, че градът расте с повече от 40 000 жители годишно, също е проблем. Поради това жилищния пазар в столицата е много динамичен.

Недостиг на жилища и високи цени

Средните наеми в Берлин са нараснали от около 5.50 евро/кв.м през 2005 г. до близо 9 евро/кв.м през миналата година, показва доклад на агенцията за недвижими имоти Jones Lang LaSalle. Само между 2013 г. и 2014 г., цените в града са се повишили с повече от 9%. Въпреки че тези стойности са все още ниски в сравнение с други европейски столици, Райнер Уайлд смята, че е важно градът да се запази достъпен за жителите с по-ниски доходи. Така Берлин няма да заприлича на икономическите центрове като Лондон или Париж, където средната класа е принудена да живее в по-отдалечените квартали. Според Уайлд са необходими повече действия за справянето с проблема, включително и изграждането на по-достъпни жилища.
 

http://www.capital.bg/

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder