Топ вести
Започва договарянето на дейности по новата „Околна среда“

Започва договарянето на дейности по новата „Околна среда“

Започва договарянето на дейности от новата програма „Околна среда“ 2014 – 2020 още преди тя да бъде окончателно одобрена от Брюксел, което обаче се очаква „буквално до дни“.
Първата стъпка бе направена в сряда с подписването на предварително споразумение за изпълнение на дейности от „Проект за подпомагане на ефективността, управлението и регионалното инвестиционно планиране на отрасъл ВиК“ от регионалния министър Лиляна Павлова и екоминистъра Ивелина Василева.

Предварителното споразумение на практика ще позволи да се задвижат три основни дейности по този проект на обща стойност 38.5 млн. лв. С 35 млн. лв. ще бъде финансирано изработването на регионалните прединвестиционни проучвания (РПИП). Те трябва да ускорят инвестиционния процес, като се определят проектите от ВиК сектора, които ще се финансират от програмата. Надеждата на министрите е това споразумение да позволи обществените поръчки за избор на изпълнител за изготвяне на регионални прединвестиционни проучвания и формулярите за кандидатстване за еврофинансиране към тях да бъдат обявени още преди одобрението на самата програма.

ВиК проекти

„Изработването на регионалните прединвестиционни проучвания е неотменимо условие, за да може България да получи безвъзмездно финансиране за инвестиции във ВиК сектора“, отбеляза министър Павлова по време на подписването. По думите й програма „Околна среда“ е основният източник на средства за инвестиции във ВиК отрасъла. Но дори да бъде усвоена цялата предвидена сума от 2.3 млрд. лв. в новия програмен период, тя ще бъде крайно недостатъчна за сектора, тъй като за следващите 10 г. са нужни близо 11.7 млрд. лв. Екоминистърът Ивелина Василева допълни, че трябва да се помисли как европейското финансиране от основно да се превърне в допълващо.

Освен изготвянето на регионални проучвания подписаното споразумение ще позволи изпълнението и на други две дейности – предоставяне на консултантски услуги, които да подпомогнат разработката и мониторинга на изпълнението и качеството на РПИП, както и актуализация на стойността на публичните ВиК активи на териториите на всички 28 ВиК оператора с държавно участие.

„Голямата част от ВиК системите са строени преди повече от 30 г., заради което в момента имаме абсолютно нереални и подвеждащи стойности на активите на ВиК дружествата“, каза министърът. Тя обясни, че поради тази причина се налага да се преизчисли истинската стойност на всяко съоръжение, за да могат коректно да се начисляват амортизации и да се осигурят адекватни средства за неговата поддръжка. „Имаме огромни язовири за питейни нужди, но остойностени с 200 хил. лв.“, даде пример Василева.

Водна реформа

Относно напредъка на изпълнението на реформата във ВиК сектора министър Павлова отчете, че министерството е изготвило регионални генерални планове за ВиК за територията на цялата страна, с което са остойностени мерките, които трябва да бъдат предприети, за да се осигури съответствие с евродирективите в областта на питейните и отпадъчните води. По отношение на ВиК асоциациите министърът заяви, че до момента а 24 от общо 29 асоциации са взели решения за сключване на договор за стопанисване, поддръжка и експлоатация на ВиК системите и предоставяне на услугите с действащия на територията ВиК оператор.

Министър Павлова съобщи още, че шестнайсет области у нас ще бъдат първите бенефициенти, които ще получат финансиране за реформа на ВиК системите си по новата оперативна програма.

 

http://www.capital.bg/

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder